Tası tarağı toplayıp gitti! Devlet desteği ile köşeyi döndü… “Süper Meyve” hayatına süper geldi
Tası tarağı toplayıp gitti! Devlet desteği ile köşeyi döndü… “Süper Meyve” hayatına süper geldi
.
.
Bir anda tasını tarağını toplayıp giden kadın hayatını değiştiren bir karar aldı. Devletin verdiği hibe desteği ile yeni bir işe atıldı köşeyi döndü! “Süper Meyve” yetiştirmek resmen dönüm noktası oldu…
Ziraat Mühendisi Esra Cahyir Evrensel, aldığı bir kararla bir anda hayatını değiştirdi. Tasını tarağını topladı ve 10 dönümlük bir arazi alarak devletin de desteği ile resmen kendisine yeni kapılar açtı. Yetiştirdiği süper meyveler hayatını baştan aşağı değiştirdi.
DEVLET DESTEĞİ İLE HAYATI DEĞİŞTİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Uzman Eller Projesi’ne başvuru yapan Esra Cahyir Evrensel, devletten 100 bin lira hibe desteği aldı. Erzincan şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Yaylabaşı Mahallesi’nde bulunan bahçesine tam 3 bin tane aronya fidanı dikti.
Aldığı kararla hayatı baştan aşağı değişen Evrensel, gününün büyük bir kısmını bahçesinde geçirmeye başladı. Eğitimini de aldığı bu alanda devletten de aldığı destekle yeni bir adım atan genç kadın girişimci, mutluluğunu da dile getirdi.
İÇEĞİNDEKİ BESİNLER TERCİH ETMESİNE NEDEN OLDU
Evrensel, bu meyveyi tercih etmesindeki sebebin içerisinde bulundurduğu antioksidan oranının yüksek ve sağlıklı bir meyve olmasından dolayı olduğunu anlattı.
Her gün arazi aracıyla bahçeye giderek çapa, yabani ot temizliği ve sulama işlerini yapan Evrensel, genellikle ilaç sanayinde kullanılan bu meyvenin ilk hasadını önümüzdeki yıl yapmayı planladığını açıkladı.
İLK OLARAK DENEME TARLASI İLE BAŞLADI
Evli ve 3 çocuk sahibi olan Evrensel, günlük işlerini hallettikten sonra tarlaya gittiğini söyledi. Evrensel, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
"Aronyayı diktiğimizde ilk oluşum aşamasında bayağı zorluklar yaşadık. Sabah kalkıp ev işleri falan derken daha sonra hemen gelip aronyalarımızla ilgilendik. Özellikle ilk üç sene yabancı otla savaş çok önemli, bu nedenden dolayı sürekli çapa yapmak zorunda kaldık. İnşallah sonuç çok güzel olacak diye düşünüyorum. Bunda da emek çok önemli. Genelde sabah saatlerinde otla mücadele yapıyoruz. Sulamayı sabah ya da akşam yapıyoruz. Suyu seven bir bitki olduğu için günaşırı özellikle de sıcak dönemde sulanması gerekiyor."
Öte yandan aronya yetiştirmek için Erzincan’ın ikliminin çok elverişli olduğunu belirten Evrensel, "Aronya üretmek isteyen çiftçilerimiz olursa, her konuda da yardımcı olurum. Biz 10 dönüm olarak deneme tarlamızı yaptık. Burada çok üst düzey bir verim elde etmeyi planlıyoruz. Tıbbi açıdan ilaç sanayinde kullanıldığı için çok değerli bir bitki, satışı konusunda sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. Şimdiden bana alım teklifleri geliyor, inşallah seneye bol bol vereceğiz” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.