Silah ruhsatı bağışlarını Sayıştay incelesin Şanlıurfa vahşi batı Teksas mı?
Genel
26.10.2022 - 14:25, Güncelleme:
26.10.2022 - 14:25
Silah ruhsatı bağışlarını Sayıştay incelesin Şanlıurfa vahşi batı Teksas mı?
Ömür Çelikdönmez'in yazısıdır.
Şanlıurfa vahşi batı Teksas mı?
Yav kardeşim hadi Oxford yoktu da okumadınız ama okul önünde silahlı çatışmada neyin nesi oluyor? Okul önünde silahlı çatışma haber ajanslarına düşünce tüylerim diken diken oldu. İlim irfan merkezi olması gereken bir il nasıl olurda vahşi batıya dönüşür? Elinizi vicdanınıza koyun Allah hakkı için doğruyu söyleyin; şu olaylar Peygamberler Şehri diye övünülen Şanlıurfa’ya yakışıyor mu?
Habere geçelim; Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, öğrencilerin okul çıkışı saatinde lise önünde iki grup arasında silahlı çatışma çıkmış, kurşunlar yoldan geçen öğrenci servis minibüsünde bulunan Ömer Faruk Çınar (16) ile Sümeyye Yeten'in (16) hayatını kaybetmesine yol açmış, çatışmada 14 kişi de yaralanırken, geniş çaplı soruşturma başlatılmış. Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden öğrencilerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm Urfalılara geçmiş olsun! Allah böyle acılar yaşatmasın.
Sivil Toplum Kuruluşlarına çağrı: Silahlanmaya karşı çıkın!
Urfa’da yüzlerce dernek, vakıf, ocak, sendika vardır değil mi? bunların çoğu halktan para toplar veya resmi dairelerden proje adı altında çıkarttıkları ödeneklerle sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunurlar. Bu faaliyetlerin toplum üzerinde nasıl bir iz bıraktığı tartışılabilir? Sel gider kum kalır da bunlardan ne kalır?
Kamuoyu bu sivil toplum kuruluşlarından sadra şifa bir eylemlilik bekliyor.
STK Başkanları sıra gecelerinin rehavetinden bir an önce sıyrılıp havanda su döğmeyi, kalburla su taşımayı, karanlığa kurşun sıkmayı bıraksınlar, şiddet olaylarının arttığı bu tarihi medeniyetler beşiği kadim şehirde, genç kuşağın/ nesilin / jenerasyonun akıl, ruh ve beden sağlığını korumak için adım atsınlar. Urfa’da silahlanma yarışına karşı çıksınlar. Bunu da yapamıyorlarsa kuruluşların tabelasını indirsinler kapılarına kilit vursunlar.
Ne bileyim panel, konferans veya başka metotlarla hem Urfa halkında hem de gençler üzerinde farkındalık oluşturacak faaliyetler/ etkinlikler düzenlesinler. Mesela şiddete hayır, silahlanmaya hayır konulu, şiir, makale, öykü, hatta kısa metrajlı film yarışmaları düzenlenebilir. Kanaat önderleri bu konuda rehberlik üstlenebilir. Rol model sanatçıların ağzından yapılacak çağrılar mutlaka işe yarayacaktır. Gençliğimiz heba olmasın istiyorsak ivedilikle bunları bir an önce yapmalıyız. Valilik, Belediye, Emniyet, Milli Eğitim, Müftülük, spor kulüpleri ellerini taşın altına koymalı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sın da;
“Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”
Hükmü yer alıyor. Demek istediğim silahsızlanma ve şiddete hayır diyebilmek, bunun ortamını hazırlamak özellikle yetkililer için Anayasal bir zorunluluk ve vazifedir. Kimse bundan kaçamaz. Kim ki yerine getirmezse kanun önünde yargılanır.
Neden bu kadar bu konu üzerinde ısrarla duruyorum?
Şanlıurfa’da 870 Bin 670 öğrencimiz var
Öncelikle Şanlıurfa öğrenci ve okul sayısı ile ilgili aktardığım bilgilerin dört yıl öncesine ait olduğunu belirteyim. Oysa günümüzde bu rakamlar daha da arttı. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın ruhsatlı veya ruhsatsız silahlardan arındırılması, her türlü şiddetin önlenmesi her geçen gün önem kazanıyor. Kaybedilecek vaktimiz yok.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim istatistiklerine göre, il genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ile özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin verildiği 2228 devlet okulunda 17 bin 708 derslik bulunuyor. 24 bin 762 öğretmenin hizmet verdiği devlet okullarında 594 bin 761 öğrenci eğitim öğretime devam ediyor. 119 özel okulda eğitim gören 18 bin 41, devlet okullarında yaygın eğitime devam eden 100 bin 266 ve özel okullarda yaygın eğitime tabi 42 bin 795 öğrenci ile açık öğretime devam eden 40 bin 37 öğrencinin yanında Şanlıurfa’da 74 bin 770 Suriyeli göçmen öğrenci bulunuyor. Toplamda 870 bin 670 olan öğrenci sayısının 695 bin 27’si devlet okullarında eğitim görüyor.
İstatistiklere göre resmi ve özel okullarda eğitim öğretime devam eden öğrenci sayıları şöyle: Okul öncesi 52 bin 138, ilkokul 233 bin 864, ortaokul 212 bin 547 (Ortaokul: 179.811, İmam Hatip Ortaokulu: 32.520, Özel Eğitim Ortaokul: 216). Ortaöğretim 114 bin 253 (Genel Lise: 54.434, Meslek Lisesi: 37.447, İmam Hatip Lisesi: 22.190, Özel Eğitim Liseleri: 182) özel eğitim ve rehberlik 835.
393 okul yapılıyor
Halen 32,2 olan derslik başına düşen öğrenci sayısını, Türkiye ortalaması olan 24 seviyesine çekmek için eğitim yatırımlarına ağırlık verilen Şanlıurfa’da, 2018 yatırımlarının tamamlanmasıyla 2.347 olan okul sayısı 2.740’a, 19.010 olan derslik sayısı ise 22.466’ya yükselmiş olacak. 2018-2019 Eğitim öğretim yılı ikinci döneminde tamamlanarak hizmete sunulacak okulların devreye girmesiyle, derslik başına düşen öğrenci sayısı 28,3’e gerileyecek. 2018-2019 derslik ihtiyaç analizine göre il genelinde 2.366 dersliğin daha inşa edilmesi gerekecek.
İl genelinde türlerine göre okul sayılarına bakıldığında; 128 resmi 41 özel anaokulu, 1247 resmi 16 özel ilkokul, 644 resmi 21 özel ortaokul, 80 resmi 32 özel genel lise, 78 resmi 9 özel meslek lisesi ve 51 İmam Hatip Lisesi bulunuyor. 2018 Yatırımlarıyla hizmete girecek 393 okulun 10’u anaokulu, 165’i ilkokul, 186’sı ortaokul, 31’i lise, 1’i de özel eğitim ve rehberlik kurumlarından oluşuyor.
Son rakamlara göre Şanlıurfa’nın tamamında Şanlıurfa'da 664 bin 320 öğrenci mevcut. Kentte yaklaşık 700 bin öğrenci, 35 bin öğretmenin bulunuyor 2 binin üzerindeki okul var. Hepsi bu kadar mı bilemiyoruz, yetkililer çıkıp açıklama yapsın! O zaman doğrusunu öğreniriz.
Şanlıurfa’da silah ruhsatı bağışları nereye gidiyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü, "bireysel silahlanmanın arttığı ve Türkiye'de 25 milyon ruhsatsız, 2,5 milyon ruhsatlı silah olduğu" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirse de Şanlıurfa sanırsınız silah deposu. Binlerce insan belinde silahla dolaşıyor. Zaten mültecilerle kent çıfıt çarşısına dönmüş, en ufak bir kıvılcım da kitlesel çatışma yaşanabilir.
Nitekim Şanlıurfa’da silah ruhsatlarına yönelik 25 bin başvurunun bulunduğu, 10 bin kişinin de araştırma noktasında olduğu iddialarını içeren haberler ulusal ve yerel basında yer almıştı. İşin garip tarafı, silah ruhsatından gelir elde eden bir vakfın olması. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ın açıklamasına göre, silah ruhsatı başvurusunda bu vakfa makbuz kesiliyor ve elde edilen bağış/gelir ya da hesapta biriken miktar eğitime harcanıyormuş, hepsi yasalmış. Türkçe demek isteniliyor ki parayı veren düdüğü çalar devri kapandı, parayı veren ruhsatı alır. Sayın Vali eğitime kaynak için bula bula silah ruhsat bağışlarını mı bulmuş hayret doğrusu?
Sayıştay acilen Şanlıurfa’daki silah ruhsatı alabilmek için bağış yapılan vakfı incelemeye alsın
Hayatımda böyle saçma sapan bir gerekçe duymadım. Necaseti paklamak için eğitim harcamalarının ileri sürülmesi kusura bakmayın ama hiçte etik değil. Belki minareyi kılıfına uydurabilirsiniz ama kamuoyu vicdanını ikna edemezsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyu inceletsin
Ayrıca sizi atayan siyasi iradenin AK Parti’nin elini zayıflatıyorsunuz. Muhalefetin eline koz veriyorsunuz. Olur, mu böyle şey? Hatta yerel basının iddiasına göre Şanlıurfa’da silah ruhsatı alabilmek için bağış yapılması isteniliyormuş, bu rakam ise on bin liradan yirmi beş bin liraya yükseltilmiş.
Bu para hangi kurumun veya kimlerin cebine gidiyor, nerelere harcanıyor, denetime gelen Sayıştay görevlileri mutlaka biliyordur? Araştırsınlar ve kamuoyu ile paylaşsınlar. Bizler vatandaş olarak çağrımızı yapalım, gerisi onlara kalmış.
Nitekim Türkiye’de bireysel silahlanmada artış yaşandığını savunan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Ağustos ayında para bağışı karşılığında ruhsat verildiği yönündeki iddiaları meclise taşıdı. Sümer, Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Şanlıurfa ilimizde yirmi beş bin kişinin silah ruhsatı almak için başvurduğu, bu başvuruların on binin imzada, on beş binin ise incelemede olduğu doğru mudur” diye sordu.
Daha öncede 2020’de HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Karaköprü, Remzi Mahallesinde meydana gelen silahlı kavga ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya önerge sunmuştu. Demek ki silahlanma yarışı Şanlıurfa’da kanayan yara.
Ne ekerseniz onu biçersiniz
Bazı sivil toplum kuruluşlarının raporlarında yer alan bilgilere göre 2021 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en çok silahlı şiddet olayı Şanlıurfa’da yaşanmış. Belki mülki idare amirleri övünebilir, bu raporlara göre Şanlıurfa ilk sırada yer alıyormuş. 2020 yılında Karadeniz’den sonra beşinci sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2021 yılında en çok olayın yaşandığı üçüncü bölge olmuş.
Aslında kavgaların zaman zaman meydan savaşlarına dönüştüğü bölge; ölü ve yaralı sayısı bakımından bakıldığında Marmara Bölgesi’nden sonra şiddet olayları sonucu en çok ölü ve yaralının olduğu ikinci bölge durumunda. Olay sayısı bakımından üçüncü sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi kentlerinden toplamda; 334 kişinin öldüğü, 729 kişinin yaralandığı 526 olay basına yansımış. Bunlar resmiyete dökülenler, gerisini siz düşünün.
Şanlıurfa Valisi, Belediye Başkanı ve İl Emniyet Müdürüne ve halkımıza çağrı
Ülkesini, milletini seven her onurlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yaşanabilir bir şehir inşa etmek için, temiz toplum için harekete geçmeli. Bu vatan bizim, bu çocuklar bizim geleceğimiz. Onların geleceği tehlikeye atılamaz. Feodalitenin kol gezdiği bu topraklarda cehaletin körüklediği silahlanma yarışına kim prim veriyorsa, görmemezlikten geliyorsa yazıklar olsun!
Feodalitenin pisliklerini temizlemek için kim kollarını sıvarsa, Allah işini rast getirsin! Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı, Sayın Emniyet İl Müdürü ve diğer yetkililer, Şanlıurfa kamuoyu sizden adım atmanızı ve bu hayırlı işe ön ayak olmanızı bekliyor. Unutmayalım mahkeme kadıya mülk değil. Geri dönüp baktığınızda gök kubbede hoş sadânız yankılansın. Tarih sizleri altın yaldızlı harflerle yazsın. Takdir sizin?
Ömür Çelikdönmez'in yazısıdır.
Şanlıurfa vahşi batı Teksas mı?
Yav kardeşim hadi Oxford yoktu da okumadınız ama okul önünde silahlı çatışmada neyin nesi oluyor? Okul önünde silahlı çatışma haber ajanslarına düşünce tüylerim diken diken oldu. İlim irfan merkezi olması gereken bir il nasıl olurda vahşi batıya dönüşür? Elinizi vicdanınıza koyun Allah hakkı için doğruyu söyleyin; şu olaylar Peygamberler Şehri diye övünülen Şanlıurfa’ya yakışıyor mu?
Habere geçelim; Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, öğrencilerin okul çıkışı saatinde lise önünde iki grup arasında silahlı çatışma çıkmış, kurşunlar yoldan geçen öğrenci servis minibüsünde bulunan Ömer Faruk Çınar (16) ile Sümeyye Yeten'in (16) hayatını kaybetmesine yol açmış, çatışmada 14 kişi de yaralanırken, geniş çaplı soruşturma başlatılmış. Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden öğrencilerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm Urfalılara geçmiş olsun! Allah böyle acılar yaşatmasın.
Sivil Toplum Kuruluşlarına çağrı: Silahlanmaya karşı çıkın!
Urfa’da yüzlerce dernek, vakıf, ocak, sendika vardır değil mi? bunların çoğu halktan para toplar veya resmi dairelerden proje adı altında çıkarttıkları ödeneklerle sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunurlar. Bu faaliyetlerin toplum üzerinde nasıl bir iz bıraktığı tartışılabilir? Sel gider kum kalır da bunlardan ne kalır?
Kamuoyu bu sivil toplum kuruluşlarından sadra şifa bir eylemlilik bekliyor.
STK Başkanları sıra gecelerinin rehavetinden bir an önce sıyrılıp havanda su döğmeyi, kalburla su taşımayı, karanlığa kurşun sıkmayı bıraksınlar, şiddet olaylarının arttığı bu tarihi medeniyetler beşiği kadim şehirde, genç kuşağın/ nesilin / jenerasyonun akıl, ruh ve beden sağlığını korumak için adım atsınlar. Urfa’da silahlanma yarışına karşı çıksınlar. Bunu da yapamıyorlarsa kuruluşların tabelasını indirsinler kapılarına kilit vursunlar.
Ne bileyim panel, konferans veya başka metotlarla hem Urfa halkında hem de gençler üzerinde farkındalık oluşturacak faaliyetler/ etkinlikler düzenlesinler. Mesela şiddete hayır, silahlanmaya hayır konulu, şiir, makale, öykü, hatta kısa metrajlı film yarışmaları düzenlenebilir. Kanaat önderleri bu konuda rehberlik üstlenebilir. Rol model sanatçıların ağzından yapılacak çağrılar mutlaka işe yarayacaktır. Gençliğimiz heba olmasın istiyorsak ivedilikle bunları bir an önce yapmalıyız. Valilik, Belediye, Emniyet, Milli Eğitim, Müftülük, spor kulüpleri ellerini taşın altına koymalı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sın da;
“Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”
Hükmü yer alıyor. Demek istediğim silahsızlanma ve şiddete hayır diyebilmek, bunun ortamını hazırlamak özellikle yetkililer için Anayasal bir zorunluluk ve vazifedir. Kimse bundan kaçamaz. Kim ki yerine getirmezse kanun önünde yargılanır.
Neden bu kadar bu konu üzerinde ısrarla duruyorum?
Şanlıurfa’da 870 Bin 670 öğrencimiz var
Öncelikle Şanlıurfa öğrenci ve okul sayısı ile ilgili aktardığım bilgilerin dört yıl öncesine ait olduğunu belirteyim. Oysa günümüzde bu rakamlar daha da arttı. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın ruhsatlı veya ruhsatsız silahlardan arındırılması, her türlü şiddetin önlenmesi her geçen gün önem kazanıyor. Kaybedilecek vaktimiz yok.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim istatistiklerine göre, il genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ile özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin verildiği 2228 devlet okulunda 17 bin 708 derslik bulunuyor. 24 bin 762 öğretmenin hizmet verdiği devlet okullarında 594 bin 761 öğrenci eğitim öğretime devam ediyor. 119 özel okulda eğitim gören 18 bin 41, devlet okullarında yaygın eğitime devam eden 100 bin 266 ve özel okullarda yaygın eğitime tabi 42 bin 795 öğrenci ile açık öğretime devam eden 40 bin 37 öğrencinin yanında Şanlıurfa’da 74 bin 770 Suriyeli göçmen öğrenci bulunuyor. Toplamda 870 bin 670 olan öğrenci sayısının 695 bin 27’si devlet okullarında eğitim görüyor.
İstatistiklere göre resmi ve özel okullarda eğitim öğretime devam eden öğrenci sayıları şöyle: Okul öncesi 52 bin 138, ilkokul 233 bin 864, ortaokul 212 bin 547 (Ortaokul: 179.811, İmam Hatip Ortaokulu: 32.520, Özel Eğitim Ortaokul: 216). Ortaöğretim 114 bin 253 (Genel Lise: 54.434, Meslek Lisesi: 37.447, İmam Hatip Lisesi: 22.190, Özel Eğitim Liseleri: 182) özel eğitim ve rehberlik 835.
393 okul yapılıyor
Halen 32,2 olan derslik başına düşen öğrenci sayısını, Türkiye ortalaması olan 24 seviyesine çekmek için eğitim yatırımlarına ağırlık verilen Şanlıurfa’da, 2018 yatırımlarının tamamlanmasıyla 2.347 olan okul sayısı 2.740’a, 19.010 olan derslik sayısı ise 22.466’ya yükselmiş olacak. 2018-2019 Eğitim öğretim yılı ikinci döneminde tamamlanarak hizmete sunulacak okulların devreye girmesiyle, derslik başına düşen öğrenci sayısı 28,3’e gerileyecek. 2018-2019 derslik ihtiyaç analizine göre il genelinde 2.366 dersliğin daha inşa edilmesi gerekecek.
İl genelinde türlerine göre okul sayılarına bakıldığında; 128 resmi 41 özel anaokulu, 1247 resmi 16 özel ilkokul, 644 resmi 21 özel ortaokul, 80 resmi 32 özel genel lise, 78 resmi 9 özel meslek lisesi ve 51 İmam Hatip Lisesi bulunuyor. 2018 Yatırımlarıyla hizmete girecek 393 okulun 10’u anaokulu, 165’i ilkokul, 186’sı ortaokul, 31’i lise, 1’i de özel eğitim ve rehberlik kurumlarından oluşuyor.
Son rakamlara göre Şanlıurfa’nın tamamında Şanlıurfa'da 664 bin 320 öğrenci mevcut. Kentte yaklaşık 700 bin öğrenci, 35 bin öğretmenin bulunuyor 2 binin üzerindeki okul var. Hepsi bu kadar mı bilemiyoruz, yetkililer çıkıp açıklama yapsın! O zaman doğrusunu öğreniriz.
Şanlıurfa’da silah ruhsatı bağışları nereye gidiyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü, "bireysel silahlanmanın arttığı ve Türkiye'de 25 milyon ruhsatsız, 2,5 milyon ruhsatlı silah olduğu" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirse de Şanlıurfa sanırsınız silah deposu. Binlerce insan belinde silahla dolaşıyor. Zaten mültecilerle kent çıfıt çarşısına dönmüş, en ufak bir kıvılcım da kitlesel çatışma yaşanabilir.
Nitekim Şanlıurfa’da silah ruhsatlarına yönelik 25 bin başvurunun bulunduğu, 10 bin kişinin de araştırma noktasında olduğu iddialarını içeren haberler ulusal ve yerel basında yer almıştı. İşin garip tarafı, silah ruhsatından gelir elde eden bir vakfın olması. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ın açıklamasına göre, silah ruhsatı başvurusunda bu vakfa makbuz kesiliyor ve elde edilen bağış/gelir ya da hesapta biriken miktar eğitime harcanıyormuş, hepsi yasalmış. Türkçe demek isteniliyor ki parayı veren düdüğü çalar devri kapandı, parayı veren ruhsatı alır. Sayın Vali eğitime kaynak için bula bula silah ruhsat bağışlarını mı bulmuş hayret doğrusu?
Sayıştay acilen Şanlıurfa’daki silah ruhsatı alabilmek için bağış yapılan vakfı incelemeye alsın
Hayatımda böyle saçma sapan bir gerekçe duymadım. Necaseti paklamak için eğitim harcamalarının ileri sürülmesi kusura bakmayın ama hiçte etik değil. Belki minareyi kılıfına uydurabilirsiniz ama kamuoyu vicdanını ikna edemezsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyu inceletsin
Ayrıca sizi atayan siyasi iradenin AK Parti’nin elini zayıflatıyorsunuz. Muhalefetin eline koz veriyorsunuz. Olur, mu böyle şey? Hatta yerel basının iddiasına göre Şanlıurfa’da silah ruhsatı alabilmek için bağış yapılması isteniliyormuş, bu rakam ise on bin liradan yirmi beş bin liraya yükseltilmiş.
Bu para hangi kurumun veya kimlerin cebine gidiyor, nerelere harcanıyor, denetime gelen Sayıştay görevlileri mutlaka biliyordur? Araştırsınlar ve kamuoyu ile paylaşsınlar. Bizler vatandaş olarak çağrımızı yapalım, gerisi onlara kalmış.
Nitekim Türkiye’de bireysel silahlanmada artış yaşandığını savunan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Ağustos ayında para bağışı karşılığında ruhsat verildiği yönündeki iddiaları meclise taşıdı. Sümer, Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Şanlıurfa ilimizde yirmi beş bin kişinin silah ruhsatı almak için başvurduğu, bu başvuruların on binin imzada, on beş binin ise incelemede olduğu doğru mudur” diye sordu.
Daha öncede 2020’de HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Karaköprü, Remzi Mahallesinde meydana gelen silahlı kavga ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya önerge sunmuştu. Demek ki silahlanma yarışı Şanlıurfa’da kanayan yara.
Ne ekerseniz onu biçersiniz
Bazı sivil toplum kuruluşlarının raporlarında yer alan bilgilere göre 2021 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en çok silahlı şiddet olayı Şanlıurfa’da yaşanmış. Belki mülki idare amirleri övünebilir, bu raporlara göre Şanlıurfa ilk sırada yer alıyormuş. 2020 yılında Karadeniz’den sonra beşinci sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2021 yılında en çok olayın yaşandığı üçüncü bölge olmuş.
Aslında kavgaların zaman zaman meydan savaşlarına dönüştüğü bölge; ölü ve yaralı sayısı bakımından bakıldığında Marmara Bölgesi’nden sonra şiddet olayları sonucu en çok ölü ve yaralının olduğu ikinci bölge durumunda. Olay sayısı bakımından üçüncü sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi kentlerinden toplamda; 334 kişinin öldüğü, 729 kişinin yaralandığı 526 olay basına yansımış. Bunlar resmiyete dökülenler, gerisini siz düşünün.
Şanlıurfa Valisi, Belediye Başkanı ve İl Emniyet Müdürüne ve halkımıza çağrı
Ülkesini, milletini seven her onurlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yaşanabilir bir şehir inşa etmek için, temiz toplum için harekete geçmeli. Bu vatan bizim, bu çocuklar bizim geleceğimiz. Onların geleceği tehlikeye atılamaz. Feodalitenin kol gezdiği bu topraklarda cehaletin körüklediği silahlanma yarışına kim prim veriyorsa, görmemezlikten geliyorsa yazıklar olsun!
Feodalitenin pisliklerini temizlemek için kim kollarını sıvarsa, Allah işini rast getirsin! Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı, Sayın Emniyet İl Müdürü ve diğer yetkililer, Şanlıurfa kamuoyu sizden adım atmanızı ve bu hayırlı işe ön ayak olmanızı bekliyor. Unutmayalım mahkeme kadıya mülk değil. Geri dönüp baktığınızda gök kubbede hoş sadânız yankılansın. Tarih sizleri altın yaldızlı harflerle yazsın. Takdir sizin?
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.