Antalya’da sağanak yağmur otomobil sahiplerini yaktı
Antalya’da sağanak yağmur otomobil sahiplerini yaktı
.
.
Meteoroloji geçtiğimiz hafta Antalya için "turuncu kod" uyarısında bulunmuştu. Kentte 10 gün boyunca süren yağışlardan dolayı yollar gölle döndü, çok sayıda ev ve iş yerini ise su bastı. Özellikle Manavgat'ta 2 saat içinde metrekareye 106 kilogram yağış düştü. Yolların göle dönmesinden dolayı pek çok araç zarar gördü. Zarar gören otomobillerin tamir ve bakım maliyeti 100 bin TL ise 5 bin TL arasına değişti.
MANAVGAT SULAR ALTINDA KALDI
Meteoroloji’nin geçtiğimiz hafta turuncu kodla uyardığı Antalya’da etkili olan sağanak yağışlar, yaşamı olumsuz etkiledi. Özellikle Manavgat ilçesinde, 2 saat içinde metrekareye düşen 106 kilogram yağış, sokakları göle çevirirken evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda büyük hasara yol açtı. Yağışların ardından sular çekilmeye başlasa da geride ağır tahribat ve maddi kayıplar kaldı. Su baskınlarından en fazla etkilenenlerden biri de araç sahipleri oldu. Sağanak yağışlar sırasında birçok araç su altında kaldı. Bu durum motorlardan elektronik sistemlere kadar araçlarda büyük hasarlara neden oldu. Su basan araçların birçoğu çalışmaz hale gelirken, araç sahipleri çözüm için sanayi sitelerine yöneldi.
100 BİN TL
Manavgat Sanayi Sitesi’nde oluşan yoğunluk, bölgedeki tamir ustalarını harekete geçirdi. Tamir işlemlerinde öncelikle araçlardaki hasarın boyutu belirleniyor. Hafif hasar alan araçlar için sigorta ve kasko desteği devreye girerken, ağır hasar gören araçların bir kısmı ise hurdaya çıkarılıyor. Tamir ustaları, yağış sonrası yaşanan hareketliliğin sanayide yoğunluk yarattığını belirtti. Bununla birlikte araçların tamir maliyetleri binlerce lirayı buluyor. Zarar gören otomobillerin tamir ve bakım maliyeti 100 bin TL ise 5 bin TL arasına değişti.
HURDAYA AYRILMASI GEREKİYOR
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; oto tamircisi Serhan Sargın, su alan araçların genellikle ağır hasar aldığını belirtti. Sargın, “Su baskınına maruz kalan araçları öncelikle detaylı bir şekilde inceliyoruz. Eğer araç uzun süre su altında kaldıysa, motorun ve elektronik sistemin zarar görme ihtimali çok yüksek. Bu tür araçların genellikle ya hurdaya ayrılması gerekiyor ya da ciddi bir maliyetle onarımı mümkün oluyor” dedi.
BÜYÜK BİR SORUN YOK
Serhat Sargın, araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini de vurguladı. Su alan araçlarda ilk yapılması gerekenin motorun hava filtresini kontrol etmek olduğunu belirterek, “Vatandaşlar, sanayiye gelmeden önce motorun hava filtresine bakmalılar. Eğer filtre ıslaksa, motorun içine de su girmiş demektir ve bu ciddi bir sorundur. Bu durumda aracı çalıştırmaya çalışmamalılar. Ancak filtre kuruysa, genellikle büyük bir sorun yoktur.” ifadeleri kullandı.
ÖNEMLİ UYARI
Oto ustası Ahmet Coşkun da araç sahiplerini su baskını sonrası dikkatli olmaları konusunda uyardı. Coşkun, “Su basan araçları kesinlikle çalıştırmaya çalışmayın. Motorun içine giren su, geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Böyle bir durumda mutlaka uzman yardımı alın” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.