İşe yaramazlık hissi kalbe zararlı
İşe yaramazlık hissi kalbe zararlı
.
.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altınbaş, işe yaramazlık hissinin strese yol açarak kalbe zarar verdiğini söyledi.
Dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan kalp rahatsızlığına en çok hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve stresin yol açtığı bildirildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altınbaş yaptığı açıklamada kalp hastalıklarından korunmada çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Sağlıklı bir kalp için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra günlük bir saat yürüyüşün ve stresten uzak durmanın en önemli üç şart olduğunu belirten Prof. Dr. Altınbaş, şöyle devam etti:
“Sağlıklı besleneceğiz ama aşırıdan kaçacağız. Yürüyeceğiz ama bir saatten yani ortalama 5 kilometreden fazlasından uzak duracağız. Kalbimize zarar veren bir diğer sorun ise stres. Stresten uzak durmak elbette zor ama bunu kalbimiz için başarmak durumundayız.”
Bazı vatandaşların özellikle de erkeklerin emekli olduktan sonra bir işle uğraşmadığı vakitlerde kendilerini işe yaramaz gibi hissettiklerini bunun da strese yol açtığını vurgulayan SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altınbaş, “Çocuklara şunları tavsiye ediyorum; babanıza danışın, onlara bir şeyler sorun, dediklerini yapmasanız bile soru sorarak, onlara işe yaradıklarını hatırlatın. Bütün babalar için olmasa da bazı babaların bilgisine başvurulma psikolojisine ihtiyaçları var” dedi.
Kadınların ev işleriyle uğraştıkları ya da kendi aralarında gün gibi sosyal faaliyetler düzenleyerek işe yaramazlık hissinden uzak kaldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Altıhbaş, bu nedenle kalp konusunda kadınların erkeklere göre daha avantajlı durumda olduklarını kaydetti.
KAN SULANDIRICILAR
Alkol, sigara, sağlıksız yiyecek ve içeceklerin kalbe büyük zararı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Altınbaş doktorun verdiği ilaçları da düzenli kullanmak gerektiğini anlattı.
Bazı hastaların kan sulandırıcılarla ilgili çekinceleri olduğunu duyduklarını vurgulayan Prof. Dr. Altınbaş, “Kan sulandırıcıları ‘bir gün kullanıp bir gün kullanmasam’ diye soranlar oluyor. Ritim bozukluğu yaşanan kalplerin kimisi kanı hızlı kimisi yavaş pompalayarak dengesiz çalışıyor. Akış normal olmayınca kan pıhtılaşıp felce kadar yol açabiliyor. Bu nedenle ilaçları düzenli kullanmak lazım” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.