Alanya'da kriz sürüyor! Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı
Alanya'da kriz sürüyor! Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı
.
.
Konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmişti. Buna göre kısa süreli kiralamalar için izin belgesi alınması şartı getirilmişti. Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. Günübirlik kiralamalar için uygulanan yönetmelikte devre mülklerle ilgili yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu değişiklikle, devre mülklerde malikler tarafından seçilen yönetim şirketine kısa süreli kiralama yetkisi verildi. Artık yönetim şirketi, devre mülkleri kısa süreli kiralama amacıyla kullanabilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan metne göre; devre mülkler, maliklerin ortak kararıyla yönetim şirketleri tarafından kiralanabilecek. Tapuda devre mülk hakkı bulunan her bağımsız bölüm için ortak maliklerin temsilci olarak seçtiği kişiler kararı notere onaylatacak. Devre mülk sözleşmesi ve imar durum belgesi örneği de izin alınırken sunulacak. İzin belgesi kiralamanın devredildiği yönetim şirketi adına düzenlenecek. Alanya emlak ve turizm sektörü temsilcileri konuyu Yeni Alanya’ya değerlendirdi.
'EMLAK FİRMALARININ YAPAMAYACAĞI BİR İŞ KOLUNA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'
ALEKOD Başkan Yardımcısı ve Roma Property Sahibi Özgür Tunç "Konutların kısa süreli kiralanmasıyla ilgili çıkarılan kanun, "Eğer bir turizm faaliyeti varsa bunu bir tek biz yaparız, yapmalıyız" düşüncesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çıkarılmıştır. Turizmin çok iyi gitmeyişini ve otellerin istedikleri doluluk oranına erişememe sebebini alternatif konaklama adıyla konutların kiraya veriliyor olmasına bağlayarak bu kanun çıkarılmış oldu. Ancak otellerin durumlarından anlaşıldığı üzere düşünüldüğü kadar da etkili olmadığı ortaya çıktı. Bir de bizler genellikle kanunun gereksinimlerinin karşılanmasının güçlüğü üzerinde duruyoruz fakat bu kanunda konutların kısa süreli kiraya verme işi eğer mülk sahibi tarafından yapılmayacaksa, "Münhasıran" yani sadece A grubu seyahat acenteleri yapabilir deniyor. Böylelikle bu iş emlak firmalarının da yapamayacağı bir faaliyet koluna dönüştürülüyor.
Son yapılan değişiklik ve tebliğin kanun içeriğinde çok önemli bir değişiklik yarattığı söylenemez. Devre mülklerin durumu izah edilmiş. Portallara da kısa süreli konut ilanlarının izinlerinin kontrolü ve bildirimi yükümlülüğü tebliğ edilmiş.
'MÜLK SAHİPLERİ İLE YÖNETİM ŞİRKETİ ARASINDA ANLAŞMAZLIKLAR ÇIKABİLİR'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, "Günübirlik kiralamalar, son yıllarda turizm sektöründe önemli bir yer edinmiş ve pek çok kişi ve işletme tarafından tercih edilen bir konaklama seçeneği haline gelmiştir. Bu kiralama türü, kısa süreli konaklamalar için evlerin, dairelerin veya odaların günlük olarak kiraya verilmesini içerir. Ülkemizde ise yeni yapılan uygulama ile birlikte arz edilen sayılar yüzde 20 seviyelerine gerilemiştir. Örnek verilecek olursa Alanya bölgesinde geçen yıl ortalama 30 bin daire kiraya veriliyorsa bu düzenleme ile birlikte şimdi 5-6 bin seviyesini geçmemektedir. Hala birçok ev sahibi belgesini alabilmek için çalışmalar yapmaktadır. Bu uygulama ile başından beri vurguladığımız olmazsa olmazlardan güvenlik ve vergi olayı da çözüme kavuşmuştur. Her geçen gün kanunda bazı değişiklikler yapılarak, belli bir standart getirilmeye çalışılıyor. Devre mülklerin de bazı koşullar ile bu sisteme dahil edildiğini öğrendik. Gelecek hafta da mutlaka farklı değişiklikler olacak ve sistem her geçen gün daha da sağlam zemine oturacaktır. Bu tür genişletilme çalışmaları tüm dünya da olduğu gibi turizm sektörüne de katkıda bulunarak daha fazla konaklama seçeneği sunmaktadır. Özellikle yerleşim yerlerinde bulunan devre mülkler, kısa süreli kiralamalar nedeniyle huzurun bozulmasına veya komşular arasında anlaşmazlıklara yol açabilir. Mülk sahipleri ile yönetim şirketi arasında kısa süreli kiralamaların nasıl yönetileceği konusunda anlaşmazlıklar çıkabilir. Yasal çerçevelerin net ve adil bir şekilde belirlenmesi, olası sorunların önüne geçebilir. Umut ederim ki herkes birbirinin hakkını koruyarak huzurlu ve bol misafirli bir yıl geçirir" dedi.
'BÖYLE BİR DÜZENLEME GEREKLİYDİ'
Alanya'da faaliyet gösteren turizmci Cengiz Topçu, "Aslında bu şekliyle bile bir takım itirazları bünyesinde barındıyor. Ancak benim düşüncem barındırdığı bir takım riskler açısından bu kısıtlamanın gelmesi gerekiyordu. Son düzenleme özellikle bu amaca uygun konutların kiralanmasını nispeten kolaylaştırdı. Aslında bunların bir kısmı apart otel mantığında yapılmış konutlar ve talep görüyorlar. Sayısını bile unuttuğumuz vergileri veren konaklama sektörü ile oluşan haksız rekabetin önüne geçmesi, güvenlik anlamında nispeten kontrol altına alınması ve bu konutlarda toplu halde yaşayan bölge insanını rahatsız edecek olayların önüne geçmesi anlamında böyle bir düzenleme gerekliydi. Yasal zeminde olmak şartıyla zaten kimsenin bu tip kiralamaya itirazı olmaz. Diğer taraftan bu anlamda artan bir talebin karşılanması gerekiyor. Apart otellerin sayısının azaldığı veya olanlarında konfor anlamında sınırlı olduğu bu dönemde uygun şartları taşıyan konutlar bu konforu ve talebi karşılayabilir" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.