Yapay zekalı radarla hız tespiti başladı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonunda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yeni nesil hız ihlal tespit sistemlerini kullanıma aldı. Bu sistem, tripod veya araç üzerine yerleştirilen radar cihazları aracılığıyla, yapay zeka desteğiyle dört şeritteki tüm araçların hızını tespit edebiliyor. Hız ihlali verileri sistem tarafından anında sorgulanarak, trafik ekiplerine iletiliyor ve kural ihlali yapan sürücüler hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Yeni mobil hız tespit sistemi, operatör müdahalesine gerek kalmadan yolda seyreden araçların plaka ve hız bilgilerini okuyarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün PolNet ağına iletiyor. Yapay zeka teknolojisi sayesinde cihaz, araçların hızını tespit etmenin yanı sıra, markalarından renklerine kadar birçok bilgiyi de analiz edebiliyor. Cihaz, 2 saat içinde 1500 aracı sorgulayabilme kapasitesine sahip.

Her türlü hava koşulunda, hem gündüz hem de gece etkin olarak çalışabilen bu sistem, otoyollar dahil tüm karayollarında aktif olarak kullanılmaya başlandı. Ön plakasız motosikletlerin hız ihlallerinin de tespiti, radarın trafiğin ters yönüne çevrilmesiyle mümkün hale getirildi. Bu sayede motosikletlerin hız ihlalleri de kolayca belirlenebilecek