Uçakların bıraktığı izlerin sebebi ne? Zehirli mi?

Birçoğumuz uçakların havadayken neden arkalarında beyaz izler bıraktığını merak eder. Bu izlerin kimyasal maddeler taşıdığı ve bizi zehirlediği iddiaları ortaya atılıyor.

KİMYASAL MADDE İDDİASI

Gökyüzünde seyreden uçakların arkalarında bıraktığı küçük, suni ve çizgi şeklindeki bulutlar, hemen hemen her gün Isparta semalarında da görülüyor. Bu izlerin "kimyasal madde" olduğu yönündeki iddialar ise vatandaşları endişelendiriyor.

UÇAKLAR NEDEN İZ BIRAKIR ?

Jet motorundan çıkan nemli hava yüksek irtifada soğukla karşılaşır ve eriyip tamamen dağılana kadar havada asılı kalan minik buz kristalleri oluşturur. Eğer hava nemliyse izler uzun süre havada kalabilir ve gökyüzünde uzun bir iz bırakabilir. Fakat hava kuruysa bu izler ya hiç oluşmaz ya da kısa süreli havada asılı kalır. Açık kaynaklar incelendiğinde pek çok bilim kuruluşunun da uçakların arkasında oluşan bu jet izlerinin doğal olduğunu söylediği görülmekte.

T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sayfasında "kuyruk izi" (contrail) kavramının bilimsel tanımı yer alıyor.