Sigaraya İndirim Geliyor

Bu düzenleme, enflasyonla mücadele kapsamında sigara vergilerindeki yapıyı değiştirmeyi amaçlıyor.

Yeni düzenlemeyle, sigara başına uygulanan maktu vergi 5,7 TL’den 7,8 TL’ye çıkarıldı, nispi vergi oranı ise %57’den %53,5’e indirildi. Bu değişiklik, sigara şirketlerinin maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma zorunluluğunu azaltarak, sigara zammının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamayı hedefliyor.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, önceki düzenlemeyle sigara şirketleri 1 liralık maliyet artışı için 5,2 lira zam yapmak zorunda kalıyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu tutar 4,4 liraya düşürüldü. Bu durum "mali çarpan" olarak adlandırılıyor ve mali çarpanın 5,2’den 4,4’e indirilmesi, sigara fiyatlarındaki artışı da dolaylı olarak etkiliyor.

Temmuz ayından bu yana sigara şirketleri, maliyet artışları nedeniyle yaklaşık 10,5 lira zam yapmıştı. Yeni düzenleme ile mali çarpanın 4,4 liraya inmesi, zam tutarını yaklaşık 2 lira azaltarak 8,5 liraya çekecek. Yani aynı maliyet artışıyla yapılacak zamlar artık 10,5 lira yerine 8,5 lira olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında tütün ürünlerinden elde edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsilatında bir önceki yılın aynı dönemine göre %87'lik bir artış kaydedildi.

Yeni vergi yapısının, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini azaltması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024 yılı 1. Enflasyon Raporu'nda da belirtildiği gibi, bu düzenlemenin ilerleyen dönemlerde daha düşük perakende fiyat artışlarıyla enflasyonist baskıyı hafifleteceği öngörülüyor