SALİH KURT KİMDİR?
Salih Kurt; 1997 ve 1998 yılları arasında terörist başı Abdullah Öcalan’ın Suriye’deki yerini Başbakanlığa bildirerek ilk yakalama heyetinin toplanmasına vesile olmuştur. 1998 – 1999 yılları arasında Başbakanlık Yüksek Terör İstişare Kurulu’nda görev almıştır. KASSAK Komisyonu ve Dünya Türk Yazarlar Birliği Başkanı olarak görev yapmaktadır. Başkan Salih KURT 2022 yılında Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemelerinin Türkiye’de kurulması için ilk resmi girişimde bulunarak Reîsül Rüesâ ünvanına laik görülmüştür. Özellikle Kıymetli başkanım Salih Kurt; Türkiye’nin başı çektiği özellikle savaş suçlarının ortaya çıkarılması adına, uluslararası konsorsorsiyumları domine eden önemli bir devlet adamıdır. Bu vesileyle 36 ülkeden birçok devlet başkanlarına ve diplomatlara başkanlık yapmıştır. Savaş Suçları Araştırma Komisyonunda; özellikle Kafkasya’da ki diplomatları ve büyükelçilerle istişare ederek, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün sağlanması adına büyük mücadeleler vermiştir. Salih Kurt başkan; son dönemde yazdığı yazılarla ve oluşturduğu insiyatifle özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmiştir. USSAM Mahkemeleri, savaş suçlarının aydınlatılması ve sorumlularının adalet önüne çıkarılması konusunda şimdiye dek önemli çalışmalara imza atmış, kuruluşundan bu yana, Türk ülkeleri yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Katar, Libya gibi kardeş ülkeler ve birçok uluslararası kurumlar tarafından desteklenmesi, mahkemelerin meşrutiyetini ve etkisini artırmıştır. Son dönemde; GRC 2025’in, USSAM Mahkemelerinin küresel etkisini bir adım öteye taşıyacağı ve uluslararası iş birliğini güçlendireceği öngörülüyor. GRC (Gulf Research Center 2025)’nin , İngiltere – Cambridge’de düzenlenen etkinliğine USSAM’ın katılımcı olarak davet edilmesi önemli bir kazanımdır. Şahsımın da içerisinde bulunduğu ve gururla kurucu üyelerinden olduğu USSAM; Dünya’nın neresinde olursa olsun savaş sebebiyle mağdur olan tüm halkların meşru haklarını korumak amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaya devam edecektir.
Bir diğer önemli husus da; Devlet oranlarınında USSAM’ın çalışmalarını yakından takip ettiğinin bilinmesidir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, başvuruyu değerlendirmeye almış bu konuda yaşanan aksaklıklara şu şekilde cevap vermiştir: USSAM Mahkemeleri ile ilgili süreçlerde yaşanan teknik ve bürokratik aksaklıklar nedeniyle, başvuru sahiplerinin ve ilgili tarafların gösterdiği anlayışa teşekkürlerini sunarken, kurulu adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer vermiştir: “Adaletin güçlü ve kalıcı bir sistem üzerine inşa edilmesi öncelikli hedefimizdir. Ancak bazı teknik süreçlerde yaşanan gecikmeler,başvuruların tarafımıza zamanında ulaşmasında aksamalar meydana getirmiştir. Bu durum nedeniyle oluşan gecikmeden ötürü özür dileriz. Başvuruların yeniden değerlendirilmesi için gerekli adımlar atılmış olup, sürecin şeffaf bir şekilde yürütüleceğini belirtmek isteriz.”denilmiş ve çalışmalara destek vermiştir.
Ayrıca USSAM yapmış olduğu faaliyetleri; hakemli bir dergi olan TİNGADER (Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) yayın organında; Kıymetli Genel Yayın Yönetmenimiz Mehmet Ali ÇELİK liderliğinde kamuoyu ile paylaşmaktadır.
USSAM ve TİNGADER Ulusal ve Ulusalarası vizyonuyla ve ekibiyle mazlum halkların koruyucusu olacaktır.
Başarılar dilerim. Saygılarımla…