Risk Azaltma Planı Toplantısı Gerçekleştirildi

13 Ekim “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” kapsamında İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında 81 il Valisinin katılımıyla İl Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı video konferans yoluyla gerçekleştirildi.

Isparta Valiliği adına toplantıya; Vali Abdullah Erin başkanlığında Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Av. Abdullah Çelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, AFAD İl Müdür Vekili Osman Çelik ve Süleyman Demirel Üniversitesi adına Doç. Dr. Erhan Şener katıldı.

Vali Erin çevrimiçi toplantının ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Küresel risk farkındalığı ve afet risk azaltma kültürünü teşvik etmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1989 yılında alınan 44/236 sayılı karar ile 13 Ekim tarihi "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak belirlenmiştir.

Afet risk azaltma; afetlerin nedensel faktörlerini sistematik olarak analiz etme ve yönetme çalışmaları yolu ile afet risklerinin azaltılması yaklaşımı olarak tarif edilmektedir.  Afet riski; tehlikenin şiddeti ve oluşma sıklığı, tehlikeye maruz kalan insan ve değer miktarı ve bunların zarar görebilirlik derecesinin kombinasyonu olarak ele alınmaktadır. Dolayısıyla risk azaltma riski oluşturan tehlike, maruziyet ve zarar görebilirlik unsurlarının azaltılması çalışmalarını ifade etmekte; bu unsurlar yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği ve çevresel bozulma gibi birçok risk faktörü tarafından etkilenmekte olduğundan afet risklerinin azaltılması bu risk faktörlerinin de azaltılmasını kapsamaktadır. Afet kayıplarının kalkınma süreçlerini olumsuz etkileme gücüne sahip olması afet risk azaltmayı sürdürülebilir kalkınmanın da önemli bir bileşeni haline getirmekte ve afet risk azaltma çalışmaları toplumun her kesimini, kamu ve özel sektörün tüm birimlerini içermektedir.

Bu çerçevede, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri kapsamında;

AFAD Başkanlığı yerleşkesinde İçişler Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Aktaş başkanlığında 81 İl İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları tüm üyeleri ile ilimizde de eş zamanlı olarak gerçekleşen video konferansa katılım sağlanmış sonrasında ise İlimiz Değerlendirme Kurulu Üyeleri ile Başkanlığımda İlimizin Risk Azaltma Planı eylemlerinde yapılan çalışmalar üzerine bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

İlimiz Planında 4 amaç başlığında 7 hedefi gerçekleştirmek üzere güncel olarak 41 kurumun sorumluluğuna tanımlanmış 304 eylem bulmaktadır.

Eylemlerin 143’ü deprem, 72’si sel/taşkın, 49’u meteorolojik kökenli afetler, 22’si kütle hareketleri, 15’i yangın ve 3’ü tüm afetler grubunda yer almaktadır.

2024 yılı I. dönemi sonunda 304 eylemin 33 tanesi tamamlanmış, 51 tanesi devam etmektedir.

İlimizde İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) üyeleri ile her 6 ayda bir yapılan İrap İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantıları Planda yer alan eylemler tamamlanan kadar devam edecek olup tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızda İlimizin karşılaşabileceği riskleri ortadan kaldırmak için gerekli çabayı göstereceklerdir” dedi.