Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’de Pompaya Yansımıyor

Orta Doğu’daki gerginlikler ile Çin ve Amerika’dan gelen zayıf imalat verileri, petrol fiyatlarını etkileyerek Brent petrolün varil fiyatının 82 dolardan 73,42 dolara gerilemesine yol açtı.

Ancak, petrol fiyatlarındaki bu önemli düşüş, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına yansıma göstermedi. 12 Ağustos’ta Brent petrolün varil fiyatı 82,30 dolarken, İstanbul Avrupa yakasında benzinin litre fiyatı 43,61 TL, motorinin litre fiyatı ise 43,74 TL olarak belirlenmişti. Son 20 gün içinde Brent petrolün varil fiyatı 8 dolarlık bir kayıp yaşarken, bu durum pompaya pek yansımadı. Bugün itibarıyla İstanbul Avrupa yakasında benzinin litre fiyatı 43,31 TL, motorinin litre fiyatı ise 43,16 TL oldu.

Petrol fiyatlarındaki artışlar pompaya zam olarak yansırken, fiyatlardaki düşüşler tüketiciye aynı hızda indirim olarak geri dönmüyor. Türkiye, petrol ithalatçısı bir ülke olarak bu düşüşten en fazla yararlanması beklenen ülkelerden biri olmasına rağmen, dış ticaret açığını azaltmak konusunda bu avantajdan yeterince faydalanamıyor.