Kimse Arabasını Koymasın Diye Bulduğunuz Çözümler Bir Canı Hayattan Koparıyordu

Pirimehmet Mahallesinde bir evde şofben zehirlenmesi yaşayan kişiye ekipler müdahale etti. Pirimehmet Mahallesi 1714 sokakta meydana gelen olay sonrası olay yerine sevk edilen itfaiye ve ambulans ekipleri düzensiz park nedeniyle zor anlar yaşadı. Mahalle esnaflarının dükkanımızın önüne kimse araç park etmesin diye kendilerince çaktığı dubalar, koydukları içi taş dolu çuvallar ve reklam panoları, itfaiye ve sağlık ekibi araçlarının eve ulaşımında zorluk yaşattı. Bir dükkana ait reklam tabelasının gelişi güzel yanlamasına koymasından dolayı manevra yapamayan itfaiye bir süre orada vakit kaybı yaşarken yine aynı şekilde ihbarın geldiği eve girmek için ise koyulan dubalardan dolayı da ekipler sıkıntı yaşadı. Haber32 olarak sık sık gündeme getirdiğimzi o haberi tekrar gündeme getirerek Emniyet Müdürülüğü personelimizden bu konuda gerekli çalışmalarını yapmalarını istiyoruz Büyük Cezası Var Ama Dur Diyen Yok
Bina sakinleri ve dükkan işletmecileri tarafından zincir, duba ve beton gibi engellerle izin alınmaksızın yolların kapatılması'nın suç olduğunu biliyor muydunuz? Isparta genelinde olduğu gibi özellikle çarşı merkezinde yoğun olarak gözlemlenen esnafların dükkanlarının önüne zincir, duba, sandalye gibi eşyalar koyarak hem yayaların yürüdüğü bölgeyi işgal ediyorlar, hemde kamuya açık yolu işgal ediyorlar. Genel olarak araç park edilmesinin önüne geçmek için uygulanan bu uygulama vatandaşlar tarafından sert tepki görüyor.Koydukları duba vs aletlerle başka araçların park yapmasına engel olduğu belirtilirken dükkan sahibi kendi aracı geldiğinde hemen dubayı kaldırıyor devletin yolunuı adeta kendine zimmetlemiş polisi arıyoruz zabıta ilgileniyor ama baktıralım diyorlar gelen yok, zabıtayı arıyoruz gelip uyarıyor ama yaptırım yok, adam bisiklet satıyor yol boyu 20 tane bisiklet koymuş dükkanının önüne koyacak eşyası olmayanlar ise kömür çuvalı koyuyor dedi ve  bu şekilde önü alınamaz bir hale geldiğini belirten ve bu konuda çözüm isteyen duyarlı bir vatandaş whatsapp ihbar hattına mesaj atarak bu konuya gündeme getirmemizi istedi.     Hemen hemen her sokak ve caddede bina ve dükkan önlerindeki yol kenarlarının bina sakinleri ve özellikle dükkan işletmecileri tarafından zincir, duba,şişe ,beton  veya da işletmesini yaptığı dükkanda ne satıyorsa dükanının önüne yola o eşyayı koymak gibi engellerle kapatılması suçtur. 
Ülkemizde çok sık olarak işyerlerinin önlerine reklamlı dubalar, mantarlar ve zincirlerle bu alanlara araç park edilmesinin yasaklandığı görülmektedir. Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir. Bu kısıtlama yasağının tek istisnası, ilgili kişilerin haklı gerekçelerle belediyeye müracaatı ve öngörülen işgaliye vergisinin ödenmesi olup ancak bu şekilde bu alanlara müracaat sahiplerinin belirtilen şekilde tasarrufuna izin verilebilmektedir.   Dükkan ve daireler fiyatları ve metrekaresi ne olursa olsun araç park hakkı diye bir şey yoktur. Sokak kamusal alandır ve 80 milyon insan gelip o sokağa park etme hakkında sahiptir. Kaldırımlar da yine kamusal bir alan olarak 80 milyonun yürüme hakkı olduğu bir alandır. Dükkan önüne huni veya duba veya da kasa gibi şeyler koyarak dükkan önü kapatmak sokağı ve yolu işgal etmek şuçtur. Tüm belediyeler de bu duruma cezai işlem uygularlar. Bina ve Dükkan önü kapatmak suç!

Antalya Barosu Avukatlarından Av. Muhammed Sincar hemen hemen her sokak ve caddede bina ve dükkan önlerindeki yol kenarlarının bina sakinleri ve özellikle dükkan işletmecileri tarafından zincir, duba ve beton gibi engellerle kapatılmasının suç olduğunu ifade etti.

Şikayetvar sitesine gönderilen fotoğraflı şikayetlerle, “Bina önüne park engeli koymak yasak mı” diye soran vatandaşların sorularını Av. Muhammed Sincar yanıtladı.

ÖZEL ALAN MI KAMUSAL ALAN MI? Zincir, duba, beton gibi engellerle bina önlerinin kapatılmasının özel mülk ve kamuya ait yer olmasına  göre suç olup olmayacağının değiştiğini kaydeden Av. Sincar, “Eğer bahsedilen araç park yerleri ve Kat Mülkiyeti Kanununa göre taşınmaza ait olan alanlardan yerlerden ise buralar özel mülk olduğu için bu kısımlar üzerindeki tüm tasarruf hakkı bu binanın kat maliklerine aittir. Yani kat malikleri dilerse kendilerine, dilerse tüm sokak sakinlerine tahsis edebilir, yabancı araçların girişlerini engelleyebilir, hatta ücretli hale dahi getirebilir. Ancak bu alanların kamusal alan olarak tabir edilen, cadde kenarları, kaldırım gibi yerlerden olması halinde kurumların izin verdiği ölçüde tüm vatandaşların buralardan eşit şekilde yararlanma hakkı vardır. Bu nedenle apartman sakinleri ya da işyeri sahipleri tarafından bu alanların kullanımının kısıtlanması yasal olarak mümkün değildir” dedi.

İZİN ALINMAKSIZIN EŞYALAR KONULAMAZ

Özellikle işyerleri önlerine reklamlı dubaların, mantarların ve zincirlerin konularak bu alanlara araç park edilmesin yasaklandığına dikkat çeken Sincar, bu konuda şikayeti olanlara şu önerilerde bulundu:

“Ülkemizde çok sık olarak işyerlerinin önlerine reklamlı dubalar, mantarlar ve zincirlerle bu alanlara araç park edilmesinin yasaklandığı görülmektedir. Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir. Bu kısıtlama yasağının tek istisnası, ilgili kişilerin haklı gerekçelerle belediyeye müracaatı ve öngörülen işgaliye vergisinin ödenmesi olup ancak bu şekilde bu alanlara müracaat sahiplerinin belirtilen şekilde tasarrufuna izin verilebilmektedir. “

Av. Sincar son olarak ise “Kamusal alanlar olarak tabir edilen ve park yasağı, yangın musluğu bölgesi gibi nedenlerle park sınırlaması olmayan tüm sokakların araç parkı için ayrılmış bölümlerini eşit şekilde kullanma hakkı olan vatandaşların bu hakkının kısıtlanması yasalara ve sosyal devlet anlayışına aykırı olduğu gibi, ayrıca suç teşkil etmekle, herhangi bir izin alınmaksızın bu yerlerin ilgili esnaf tarafından dubalarla kapatılması durumunda da kolluğa müracaat ederek ilgililer hakkında Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem yaptırabilecektir” şeklinde konuştu.