Kepez’in ismi nereden geliyor?

KEPEZ’İN günümüzde 2022 yılında yapılan sayıma göre nüfusunun 608 bin 675 kişiden oluştuğu ve 68 mahallesinin olduğu bilinmektedir. TÜİK'in nüfus kayıt sistemi verilerine göre Türkiye'nin toplam nüfusu bir önceki yıla göre 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişiye yükselirken Antalya'nın nüfusu 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile 2 milyon 688 bin 4 kişiyle Türkiye'nin en kalabalık 5’inci şehri konumunda. Antalya’nın merkez ilçelerinden biri olan Kepez’in nüfusu ise 43 ilden daha büyük. Peki, bu derece büyük ve aktif olan ilçenin isminin hikâyesini biliyor musunuz?

ANTALYA’YI TAÇLANDIRAN İLÇE!

Antalya’nın sivil tarihçilerinden Hüseyin Çimrin’in anlatımına göre,  Kepez 1960’lı yıllara kadar Antalya kenti, Şarampol semtinin biraz ilerisinde; eski adıyla ‘Sosyal Sigortalar (SSK) Hastanesi’nin hemen kuzeyinde, Antalya halkının ‘beyaz bina’ diye adlandırdığı yerde son bulurdu. Burası Güllük ve Şarampol caddelerinin Çallı’ya çıkarken birleştiği noktadır. Beyaz bina denilen yapı da 1950’li yıllarda Karayolları’nın yaptırdığı, bembeyaz kireç badanalı bir yol bakım ve kontrol evinden başka bir şey değildi.1970’li yılların başına kadar Antalya kenti sınırı, eski SSK Hastanesi’nin kuzeyinde, Karayolları’na ait ‘beyaz bina’ adı verilen yerde biterdi. Şehir içi otobüsleri ve dolmuşlar, ‘beyaz binaya kadar gelir ve tekrar geri dönerlerdi.  Yolun bundan sonrasında, sık makilik ve yer yer kaya parçaları vardı. Kepez’in sözlük anlamı ‘Deniz kıyısında kayalık alan’ ve ‘gelinlerin başlarına taktıkları taç’ anlamına gelen Kepez, Antalya’nın kuzeyindeki ovayı da bir gelin başı gibi taçlandırır.

KEPEZ ASLINDA ‘UÇURUM’

1993 yılında Alt Kademe Beldesi olarak teşkilatlanan, son olarak da 5747 Sayılı Kanunla Varsak Beldesinin mahalleye dönüştürülerek kendisine bağlanan ve ilçe statüsüne kavuşturulan Kepez ilçesinin bir diğer anlamını Kepez Belediyesi açıklıyor. Kepez Belediyesi’nin sitesinde yer alan bilgilere göre, Kepez’in ismini Antalya'ya ilk girişte karşılaşılan ‘Kepez’ (Uçurum) bölgesinden almış olduğu yönündedir. Kepez’in Türkçe karşılığı yüksek yer, yokuş başı, dağ ve tepe anlamındadır.