İşte ITKM’nin hikayesi… Dünkü ITKM'yi unutmamak, bugünkü Meydan AVM'yi görmek gerekir...

Isparta Belediyesi’nin en değerli mülkü olan Çarşamba Pazarı’nda ulusal mimari yarışma ile elde edilen projeye, Mehmet Aybatılı’nın belediye başkanlığı döneminde Isparta için büyük hayaller ile ilk kazma vurulmuştu. Belediye yönetimi projeye büyük önem veriyordu hem mimari anlamda Isparta Türkiye’nin dikkatini çekmeli, hem içerisindeki esnaf yerini koruyarak yeni işyerlerine kavuşsun hem de Isparta Belediyesi’nin işyerleri mülkiyetinde kalsın isteniyordu. O yüzden Belediye imkanları ile projenin inşaatına başlanmıştı.

İşe başlanılırken nereden bilinebilirdi ki yarışmaya 2 ayrı projesi ile katılıp, kazanamayan bir Yüksek Mimarın Isparta’ya Belediye Başkanı olacağını. 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde esen MHP rüzgarı, Isparta’da da etkili olmuştu. Genel seçimlerde birinci parti olan MHP, 2 milletvekili çıkarmış, Isparta Belediyesi’ni de kazanmıştı. Doğru Yol Partisi’nin eski il yöneticilerinden Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, MHP’den Isparta’ya Belediye Başkanı seçilmişti.

Yeni belediye başkanının önündeki en büyük proje, Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi idi. Kamuoyuna Halk Pazarı Projesi’nde gereksiz demir kullanımı yapıldığı, binanın kıblesinin yamuk olduğuna dair iddialar yavaş yavaş sızdırılıyordu. Günaydın’ın kafasındaki Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi’nde değişiklik yapmaktı,,, yaptı da... Ama bir şeyi hesap edememişti. Ulusal mimari yarışmayı kazanan Mimar Selim Velioğlu’nun başlattığı hukuki süreç Isparta’ya tam 41 ay kaybettirdi. Mayıs 1999 ile Eylül 2003 tarihleri arasında Halk Pazarı’nda bir çalışma yapılamamıştı. Hukuki süreç tamamlandığında da 2004 yerel seçimlerine kısa bir süre kalmıştı. Günaydın, alel acele, seçime kadar yetişmeyeceğini bile bile başka bir alanda Yeni Halk Pazarı Projesi’nin inşaatına başlayarak Isparta için kronik bir sorunun başlamasına neden olmuştu.

Yıllar sonra Halk Pazarı Projesi’nin sahibi eski Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı, ‘kaybeden Isparta Belediyesi’ oldu diye acı gerçeği 3 cümle ile özetleyecekti. Haklıydı… Kaybeden Isparta Belediyesi olmuştu. Kaybeden umutlarını Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi’ne bağlayan esnaf olmuştu, Isparta halkı olmuştu. 2004’de göreve seçilen yeni Belediye Başkanı’nın önünde Yusuf Ziya Günaydın’ın miras bıraktığı 2 ayrı bina vardı. Hesapsız bir şekilde kamu kaynaklarında harcanan paralarla yapılan o bina, sırf kendi projesi uygulanmadığı için işi çıkmaza bir belediye başkanı yüzünden yıkılmıştı. 2006 yılında yapılan kat karşılığı usulü ihale ile mülkiyeti Isparta Belediyesi’ne ait alan üzerinde yüklenicilik hakkını Antalya merkezli Kadıahmetoğulları A.Ş kazanmıştı. İhaleye sunduğu AVM projesini uygulayacaktı. İnşaat hızla başladı, iş teslimi 2009 seçimlerine gelmeden gerçekleşecekti. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. 5 yıllık süreç kat karşılığı paylaşım planının Isparta Belediyesi aleyhine yapıldığına ilişkin tartışmalar, kavgalar ve hukuk savaşları ile devam etti. Seçim dönemi geldiğinde de adı Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi olarak değiştirilen Halk Pazarı Projesi yarım kalmıştı.

Tarihler Mart 2019’u gösterdiğinde yine yarım kalan bir inşaat koltukta yine Yusuf Ziya Günaydın vardı. 5 yıl muhalefette iken kat karşılığı anlaşması ile Belediyenin zarara uğratıldığını dile getirip, mahkeme süreci başlatan MHP’li yönetimden herkes ihale sözleşmesinin fesih edilerek, yüklenici firmayı Isparta’dan kovması bekleniyordu. Madem Isparta Belediyesi, bu paylaşımdan zarar ettiyse proje tadilatı ve tapu devri bekleyen müteahhide kapı gösterilmeliydi… Herkesin gözü 5 yıl aradan sonra ikinci kez belediye başkanı olan Yusuf Ziya Günaydın ve ekibinin vereceği karara çevrilmişti. Çünkü seçim meydanlarında Isparta’nın haklarının kaybedildiği, Isparta’nın zarara uğratıldığı ve hesap soracağı sözleri vererek o makama yeniden seçilmişti.
Geçmişte Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi’ni kronik bir hasta haline getiren Yusuf Ziya Günaydın yine yapacağını yapmış sorunlu yüklenici firma sahipleri ile kanka olmuştu. Basında övgüler diziyordu. ‘Belediyeye yeni dükkanlar kazandırdık’ denilerek, müteahhidin istediği proje tadilatı ve tapu devri hızlıca yapılmıştı. Mart 2009’da işi teslim etmesi gereken müteahhit firmanın ‘proje alanındaki elektrik trafosu işime engel oldu’ diye ortaya koyduğu uyduruk gerekçe Belediye yönetimince hemen kabul edilmiş, müteahhit firmaya gecikme cezası uygulanmamıştı. Zeyilnamelerden doğan hak edişler ve alacaklar zaten istenmiyordu. Yüklenici firma açısından tehlike geçmişti. Yeni dönemde de yönetim ile ilişkilerini güçlendirmiş, her dediğini yaptırıyordu.

Göstermelik inşaat çalışmaları, bir ileri, iki geri şantiye hareketleri, malzeme indirme-bindirme işleri, 3 ay sonra bitiyor, 6 ay sonra açıyoruz, seneye bitecek, Isparta halkına büyük müjde gibi yalanlarla Isparta halkı yıllarca oyalandı.
Taahhütlerini yerine getirmeyen, Belediyeye olan borçlarını ödememekte ısrarcı olan ve gecikme cezası uygulanmayan yüklenici firmaya yönelik yine proje tadilatı uygulanıyor, istediği tapu devirleri Encümende alınan kararlarla tıkır tıkır yapılıyordu. ITKM’de göstermelik şantiye hareketleri ile Isparta halkını oyalayan Kadıahmetoğulları, Isparta’nın taşı ile Antalya’nın kuşunu vurmasını da iyi biliyordu. Yusuf Ziya Günaydın’ın Belediyenin zararını göze alarak yaptığı tapu devirleri sayesinde bankalardan alınan krediler MarkAntalya’nın yapımında kullanılacaktı.
Herşeye rağmen, Isparta halkı Günaydın’a ikinci bir şans daha vermişti. Günaydın, 3. kez Isparta Belediye Başkanıydı. Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’nin tamamlanmaması için hiçbir sebep yoktu. Tek istenen güçlü bir iradenin ortaya konmasıydı. İkinci gelişinde 10 yıl kesintisiz belediye başkanlığı yapan Yusuf Ziya Günaydın, görev süresinin 6. yılında gecikmiş bir tavır ile herkesi şaşırttı.

İnşaatı başlatmamak için ayak sürüyen müteahhit firmaya ‘el koyarız’ resti yapılmıştı. Firma bu açıklamadan sonra işçi sayısını artırmış ve ITKM’deki çalışmalarına hız vermişti. Günaydın, bu resti çekerken önemli bir itirafı da kamuoyu ile paylaşmıştı.

Türkiye’de FETÖ terör örgütü operasyonları hız kazanmış, ITKM’nin yüklenicisi Kadıahmetoğulları da yargı kıskacında idi. ITKM’nin geleceği açısından bu haberler oldukça güzeldi. Çünkü ITKM, ancak devletin elinde tamamlanabilirdi. Isparta, gelişmeleri yakından takip ediyordu. Nisan 2016’da beklenen ilk karar geldi. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ operasyonu kapsamında Kadıahmetoğulları şirketi ve sahipleri hakkında idari soruşturma başlatmış, firma sahibi Hilmi Güler Amerika’ya kaçtığı yönünde iddialar vardı.
Beklenen sevindirici haber 13 Ekim 2016’da geldi. Antalya 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Kadıahmetoğulları şirketine TMSF’nin kayyum olarak atanmasına karar vermişti. ITKM yüklenici firması artık devletin kontrolündeydi. Isparta’da haberler ‘Gözün aydın Isparta’, ‘ITKM’de TMSF umudu’ başlıkları atılıyor, gelişmenin şehrimiz için  çok önemli bir fırsat sunduğu belirtiliyordu.

Ama dönemin Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’dan ‘bu da nereden çıktı’ dedirtecek bir hamlenin geldiği 1 Kasım 2016 tarihli haberlerden duyulacaktı. Yıllarca Kadıahmetoğulları hakkında fesih davası açmayan Isparta Belediyesi, kontrol devlet görevlilerine geçince mahkemenin yolunu tutmuştu. ITKM’nin 2006’da yapılan kat karşılığı ihale sözleşmesinin tek taraflı olarak feshi isteniyordu. O gün bu haberi duyanlar bu duruma ‘Günaydın’ diye yaklaşmıştı.

Mahkemeye yapılan fesih başvurusu, TMSF adına kayyum olarak atananlar için iletişim kapılarının kapandığı anlamına geliyordu. Görüşmelere Belediye Başkanı kendisi katılmıyor, TMSF fırsatı göz göre göre tepiliyordu. İlk döneminde Halk Pazarı’nı kronik bir sorun haline getiren, son 10 yıllık görev süresinde de Isparta’ya ITKM’yi sorun olarak yaşatan Günaydın’ın seçim karnesi zayıf gelmiş, 10 yıldır oturduğu koltuğunu kaybetmişti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevi ile esnaflığı nedeniyle Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi sürecini çok iyi bilen, sorunun çözümü için seçim meydanlarında sözler veren Şükrü Başdeğirmen’in ilk işi ITKM olmuştu. Başdeğirmen, bu sorunun ancak taşın altına gövdesini koyarak bu işi çözümleyebileceğini çok iyi biliyordu.

Isparta’da TMSF’nin kayyum heyetine randevu bile vermeyen bir belediye yönetiminden sonra ayaklarına kadar giden, güçlü iletişim kanalları kuran bir belediye yönetimi vardı. TMSF Başkanı bile ilk kez bir inşaatı görmek için Isparta’ya geliyordu. TMSF Başkanı, merkez yönetimi, kayyumlar ile yapılan görüşmeler sonucunda 25 yıla varan büyük sorunun biteceği havası estiriliyordu. ITKM Camii kısa sürede tadilattan geçirilip, ibadete açıldı. Isparta Belediyesi’ne ait kültür merkezi bölümünde hızlı bir şekilde inşaat çalışmalarına geçildi. İnşaat çalışmaları da kısa süre içerisinde tamamlandı. Isparta’ya bu süreçte büyük önem veren TMSF eski Başkanı Muhiddin Gülal, ITKM inşaatının Kültür Merkezi bölümünün çalışmaları esnasında da incelemelerde bulunmuş ve buranın 24 Haziran’a bitirilmesini söyledi. Ve o tarih geldi, çattı. ITKM Kültür Merkezi tamamlandı. Meydan AVM olarak 23 Nisan 2022 tarihinde açılışı yapıldı. Ve kiracılar da kendi firmalarına göre oralarda düzenleme yaparak dükkanlarını açtı. Ve Isparta rahat bir nefes aldı. Isparta’nın kalbindeki ITKM, Isparta’nın ve Ispartalıların yeni yaşam merkezi oldu. Ispartalılar için özlem bitti. Ispartalılar, 25 yıl aradan sonra Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’nin biteceği günü gördü. Şehrin 25 yıllık sorunu artık gündemden kalktı. 

ITKM inşaatı her seçim döneminde “yılan hikayesi” olarak gündemdeydi. Çıkmaz sokak olarak tabir edildi, bitmeyen bir hayal olarak panolarda yer aldı. 6 dönem ve 4 belediye Başkanı gördü. Ancak Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i göreve gelmesiyle o hayal gerçeğe dönüştü. 

2019 yerel seçimlerinde Ispartalıların “bitsin de nasıl biterse bitsin, burayı bitirenin heykelini dikeceğiz” söylemlerinin ardından ITKM gerçekten bitti. Dün ITKM’nin bitmesi için yetki vermeyenler, bugün orada toplantılar yapıyor. Biraz takdir etmeyi bilmeli, gerçekleri söylemeli. Adam ITKM’yi bitirdi, Meydan AVM olarak açtı.

Isparta eski Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı’nın 1999 yılında yaptığı bir mahalle mitinginde “Dünü unutma, bugünü daha iyi anlarsın” ifadelerini kullanmıştı. Gerçekten güzel bir sözdü. Çünkü dünkü ITKM’yi unutmamak, bugünkü Meydan AVM’yi görmek gerekir…. Vesselam…

Kaynak:Muhbir32