Falezler işgal altında
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Derya Ünver, falezler hakkında hazırladıkları raporu açıkladı. Ünver, “Falezlerin birçok işletme tarafından yasalara aykırı şekilde kullanıldığı saptantıştır. Gecekondu görünümündeki bu yapıların tahliyesi sağlanmalıdır” dedi. .
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Konyaaltı Varyantı'ndan başlayarak Lara'daki Düden Çayı'nın denize döküldüğü alana kadar tüm falez kıyı bandında yerinde inceleme ve tespitlerde bulundu. Bunun sonucunda hazırlanana rapor, İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda 'Falezlerdeki Yapılaşma Baskısı Altında' konulu toplantı ile açıklandı. Kurul Sözcüsü ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, falezlerdeki düzensiz yapılaşmaya dikkat çekerek, falez kıyı bandında birçok kaçak- izinsiz yapı bulunduğuna dikkat çekti. Ünver, falez kıyı bandında imar barışından yararlanan yapıların tahliyesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
ÇOK SAYIDA İZİNSİZ YAPI VAR
Türkiye'nin en önemli turizm kenti olan Antalya'da 17 kilometre uzunluğunda ve ortalama 30 metre yüksekliğinde falezlerin 'Doğal Sit Alanı' kapsamına alındığını hatırlatan Ünver, “Falezlerin büyük bir kısmında kesin yapı yasağı bulunmaktadır. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak kamusal bilinciyle Yapılan incelemeler neticesinde falez bölgesinin anayasa ve yasalara aykırı olarak birçok işletme tarafından kamu yararı dikkate alınmadan özel mülk gibi kullanıldığı tespit edilmiştir. Özel işletmelerin kıyıda yaptıkları işgaller için ecrimisil (haksız işgal tazminatı) adı altında para cezaları alınırken kesilen bu cezalar işletme sahipleri tarafından kira bedeli olarak algılanmaktadır. Gecekondu görüntüsündeki birçok kaçak izinsiz yapı bulunup falez kıyı bandında imar barışından yararlanan yapıların tahliyesi sağlanmalıdır. Yine bir imar barışı beklentisiyle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeli ve bir an önce nitelikli bölgenin flora ve formlarıyla uyumlu dokunuşlara yer verilmelidir." dedi.
İVEDİLİKLE MÜDAHALE EDİLMELİ
Falezlerde bulunan kesin yapı yasağı ve doğal yapıda yaşanan doğal tahribat son bulmadığı takdirde bölgenin doğal yapısında geri dönülemez hasarlara yol açılacağını vurgulayan Derya Ünver açıklamasını şöyle sürdürdü: “Olası doğal afetlerin yaşanılması kaçınılmazdır. Kıyılardan yararlanma herkese eşittir. Özel işletmeler tarafından vatandaşların sahil bandını ücretsiz kullanması anayasa ve kanunlara göre engellenemez. TMMOB olarak halkımız ve gelecek kuşaklar adına sorumlu idarelerden beklentimiz, falez kıyı bandındaki doğal dokuya aykırı tüm yapılaşmaların hiçbirine taviz verilmeden gerekli denetimlerin yapılarak ivedi ve etkin bir müdahale edilmesidir."