‘Alanya’ya yakışacak bir terminal olacak’

ALANYA televizyonlarının efsane programı Mehmet Ali Dim'le İğneli Fıçı, dün akşam merceğine Alanya Gazipaşa Havalimanı’na yapılacak olan büyük yatırım ve yenilikleri aldı. Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı, DİM Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, duayen gazeteci Mehmet Ali Dim'in her pazartesi akşamı saat 19.30'da DİM TV'de (dimtv.tv) hazırlayıp sunduğu programın dün akşamki konuğu TAV Gazipaşa İşletme Koordinatörü Ömer Sözener oldu. Sözener, GZP’de yapılacak yeni yatırımların müjdesini duyurdu. İşte Sözener’in açıklamalarından öne çıkanlar;
‘GZP HIZLI BÜYÜYOR VE GELİŞİYOR’
8 yıldır Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda görev yapıyorum. GZP’nin hızlı büyümesine ve gelişmesine birebir şahit oldum. GZP’ye C kategorideki uçakların tamamı inebiliyor. Pistin uzamasıyla beraber D kategorinin 750-200 tipi uçuşları da inebiliyor. Rus pazarı bu sayede meydanımıza inebiliyor. Çift bölmeli uçaklar da gelebilir. 2350’ye teknik olarak inebilecek her türlü uçak 747’nin bir modeli inebilir. Gerekli çalışma ve araştırmalar yapıldıktan sonra rapor hazırlanıyor. O raporu sivil havacılığa veriyoruz, onayla birlikte GZP’ye inebilir. Pist tek yönlü olduğu için kuzeyden rüzgar estiği zaman hibritler açtığı zaman uçaklar kalkamıyor. Çift yönlü iniş kalkış için pistin 4-5 kilometre uzatılması gerekiyor. Şu anda GZP’nin pisti 0.8-2.6 derecelerine bakıyor. Gazipaşa içinde büyük bir kamulaştırmaya gidilmesi gerekiyor. İlçenin yaklaşık 600 bin metrekaresinin tekrar kamulaştırıp havalimanı sınırına katılması gerekiyor. Bu şuan oldukça zor.
‘GZP’NİN 2023 HEDEF 1 MİLYON YOLCUNUN ÜSTÜNE ÇIKMAK’
2022 yılının başında 700 bin yolcu gelmesini planlamıştık. Şu ana kadar 680 bin civarında yolcu geldi. Yılsonuna kadar 700 bin yolcuya tamamlayacağız. 2009 yılında başlayan hikaye 2011 yılında ilk ticari uçuşun gerçekleşmesiyle faaliyete geçti. 2014 yılından itibaren sadece Almaya ve İskandinav destinasyonu varken şu an da ciddi bir potansiyele ulaştı. GZP’nin hız prosesi havayolları açısından çok avantajlı olduğu için ve havayollarına çok maliyet getirmediği için çok atraktif bir havalimanı olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla yeni marketlere izin veriyor. Yeni havalimanlarıyla görüşme yaptığımız zaman bir çok havalimanının GZP’yi monitör ettiğini ve gelecek uçuş planlayacağını biliyoruz. Her yıl aramıza yeni bir havayolu ve destinasyon katılıyor. Bu sürede haftada 5 uçuş yapan Air Serbia katıldı. Önümüzdeki yıl için İngiltere ile görüşmelerimiz devam ediyor. 2018 yılında 1.3 milyon yolcuya ulaşmıştık. GZP kuruluşundan itibaren her sene yolcu sayısı katlanarak attı. Önümüzdeki yıl o rakamlara ulaşmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 2018 yılında Rus pazarı ilk başladığından itibaren 4 havayolu geliyordu. Pobeda, Anex, Azur ve Nortvich Havayolu ciddi yolcu getiriyordu. Bu sene Rusya olmayınca GZP 200 bin yolcu kaybetmiş oldu. 24 Aralık’ta tekrar uçuşlar başlayacak. 2023 yılında 1 milyona yakın yolcuyla yılı tamamlamayı planlıyoruz. Bu da 2 bin 400 uçuş olarak karşımıza çıkacaktır. İran’dan da yolcularımız gelecek. ALTAV ve ALTİD’in çalışmalarının da meyvesini alacağımızı düşünüyoruz.
‘GZP 2023 TURİZM SEZONUNA KADAR YENİLENECEK’
GZP açıldığı günden bu yana her sene hem teknolojik gelişmeler hem de ihtiyaçlara göre bir yatırım ve büyüme gerçekleştirildi. 2014-2015 yılları içinde de büyütülerek 6 bin 500 metrekareye çıkarıldı. Geçen zaman içinde yolcu artışıyla beraber bina ihtiyacı doğdu. Bununla ilgili çalışmamız var. Şuandaki binamız 6 bin 500 metrekare. Buna 4 bin metrekare ilave edilerek yaklaşık 11 bin metrekare civarında bir terminal binasına sahip olacağız. En büyük sıkıntılarımızın başında iç hatlar geliş iç hatlar gidiş salonu ve chek-in sıkıntılarımız vardı. Otopark kapasitemizi yüzde 30-40 civarında arttıracağız. Ön taraftaki terminal düzenlemelerinde trafikle ilgili değişiklik yapacağız. Çalışmalar tamamlandığında hem Alanya hem Gazipaşa’ya yakışacak bir terminal olacak. VIP ve SIP ile ilgili de çalışmalarımız var. Ancak şuanda Türk Havayolları tarafından SIP ile ilgili tarafımıza bir talep oluşmadı. Böyle bir talep olursa kendilerine tahsis yapılabilir. Çalışmalar devam ederken havalimanı faaliyetlerine devam edecek. Proje çizildikten sonra bir süreçten geçmesi gerekiyor. Projeye 1- 1 buçuk ay içinde başlamayı planlıyoruz. Sezon öncesi yolculara rahatsızlık vermeden, konfor alanına girmeden en kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Havalimanının sınırları içinde ciddi bir proje yapılacak. Tüm kurum ve kuruluşlarla koordineyle projenin her aşamasında çalışma olacak. Dolayısıyla herkes hazır diyebiliriz.
GZP’DE PİST KAPASİTESİ ARTTIRILACAK MI?
Pist kapasitemizin belli bir limiti olduğu için apronda bir büyüme yapmayacağız. Apronun büyümesi pist kapasitesinin de artışı gerekiyor. Biz pisti tek yönlü kullandığımız için pist kapasitesinde bir artış yok. Günün 24 saatini doldurmayı planlıyoruz. Apron ve pistimiz şuan yeterlidir. 6 uçak park edebiliyor. Kuleyi de iyileştirme çalışmamız var. Tur otobüslerinin park edebileceği 11 otoparkımız var. Yeni güzel park yerleri düzenlemesi yapılacak. Terminalin ön tarafındaki çıkış yolu, bir yerden giriş diğer taraftan çıkış olarak yapılacak. Belediye başkanları ve kaymakamlık gerekli planlamaları yaptı. D-400 yolunda herhangi bir değişiklik şimdilik olmayacak. 2015 yılında karayolunun havalimanına alınmasıyla ilgili olumlu bir sonuç alamadık.
SEFER SAYILARINDA ARTIŞ OLACAK MI?
Rusya krizinden sonra hem Türk Havayolları, hem Pegasus sefer sayılarını azalttı. Sefer sayılarının arttırılmasıyla ilgili taleplerimizi ilettik. Direk uçuşlar kaldırıldığı için iç hatlarda boş koltuk kalmaması krize neden oldu. Önümüzdeki yıl bu sorunlar ortadan kalkacaktır.