2024’te Tüketici Şikâyetlerinde Rekor

Ürün ve hizmet bazında ise ayakkabılar, en fazla şikâyet edilen ürün grubu oldu.

755 Bin Başvuru, 7 Milyar Lira Uyuşmazlık
2024 yılında Tüketici Hakem Heyetleri’ne toplam 755 bin 997 başvuru yapıldı. Bu başvuruların toplam parasal değeri yaklaşık 7 milyar lira olarak belirlendi. Bir önceki yıl 4 milyar lira olan uyuşmazlık parasal değerine göre yüzde 75’lik bir artış yaşandı. Tüketici Hakem Heyetleri, 762 bin 100 adet uyuşmazlığı karara bağlayarak yoğun bir süreci geride bıraktı.

Başvuruların Yüzde 67’si e-Devlet Üzerinden Yapıldı
Başvuruların yüzde 67’si, elektronik ortamda e-Devlet ve Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu, tüketicilerin dijital yöntemlere yöneldiğini ve işlemleri kolayca gerçekleştirdiğini gösterdi.

Bedel İadesi İlk Sırada
Tüketicilerin başvurularında bedel iadesi talebi, yaklaşık 293 bin başvuru ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada, yaklaşık 204 bin başvuru ile “ürünün değişimi veya hizmetin yeniden görülmesi” talebi yer aldı. Diğer başvurular ise “ücretsiz onarım” ve “bedelden indirim” taleplerinden oluştu.

En Çok Şikâyet Ayakkabılara Yapıldı
Ürün ve hizmet bazında değerlendirildiğinde, en fazla şikâyet ayakkabılara yönelik oldu. Toplam başvuruların yüzde 13,2’si olan 100 bin 448 şikâyet, ayakkabılarla ilgiliydi. Kıyafetler ise yüzde 4,86 ile 36 bin 800 başvuru ile ikinci sırada yer aldı.

Tüketicilerin Hak Arama Bilinci Artıyor
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin haklarını arama bilincinin arttığını ve bu yönde dijital platformların etkili bir şekilde kullanıldığını belirtti. Bakanlık yetkilileri, Tüketici Hakem Heyetleri’nin süreçleri hızlandırarak şikâyetleri en kısa sürede sonuçlandırdığını vurguladı.

Tüketici Şikâyetlerinde Artış Bekleniyor
2025 yılında da tüketici şikâyetlerinde artış beklendiği ifade edilirken, özellikle dijitalleşmenin ve farkındalığın artmasının bu artışta etkili olacağı öngörülüyor