ISPARTA, BÜYÜKŞEHİR Mİ OLDU?

Mücavir alan dışı, belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında kalan bölgeler olarak tanımlanabilir. Bu alanlar, genellikle kırsal bölgeler olup, belediyenin imar planlarına dahil değildir. Bu kelime anlamı. Bu yazana takılan, bir de bu ezberi bozan var.  Gelin şimdi size onu anlatayım…

Yıl 2017… Tüm yerel ve ulusal basında bir haber yayınlandı. Büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriteri 400 bine düşürülecek, uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 28 il daha büyükşehir olacak. İşte o iller arasında Isparta’da olacak. 

Bu haberin gündeme gelmesinin ardından tam da yerel seçimlere yaklaşık 2 yıl vardı. O dönemde Isparta’da 13 yıl Belediye yöneten bir ekip ve o ekibin başında da Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın bulunuyordu.

Isparta kent merkezinde yılların sorunlarını, yılan hikayesine dönen projelerini tamamlayamayan o dönemin belediye yönetimi, Isparta’nın Büyükşehir olacağını duyar duymaz kolları sıvayarak harekete geçti.
Ancak o güne kadar ilçelere, beldelere ve köylere bir çivi dahi çakmayan Isparta Belediyesi yönetimi, burnunun dibindeki “kötü koku” için dahi vurdumduymaz bir anlayış sergiliyordu. Hatta o dönemde basına Sav bölgesindeki kötü koku için “mücavir alan dışında, biz çözemeyiz” demeçleri veriliyordu. Okulların kötü durumdaki bahçeleri için yapılan asfalt taleplerine “bizim işimiz değil” yanıtları veriliyordu.

Ne olduysa; Büyükşehir haberlerinin ardından o günkü belediye yönetimi alel acele “köy buluşmaları” adı altında programlara başladı. Hemen hemen her gün bir köye gidiliyor, balonlar uçuruluyor, yemekler yeniliyor, türküler söylenip geri dönülüyordu. 
Öyle ki daha önce “mücavir dışı” denilen Sav için artık “Sav’ı Paris yaparız” açıklaması bile yapıldı.

Köy programları devam ederken 2019 yerel seçimleri geldi, çattı. AK Parti’nin Isparta Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen oldu. 

Şükrü Başdeğirmen aday gösterildikten sonraki ilk açıklamasında o günkü belediye yönetiminin “mücavir alan dışı” dediği yerler için “Köylerimiz Isparta’nın 45., 46. Mahallesi olacak. Eğitimde, sağlıkta her alanda olacağız” ifadelerini kullanmıştı. Hakikaten de öyle oldu. 

31 Mart 2019’da iş başına gelen Şükrü Başdeğirmen ve ekibinin ilk işi okul bahçelerinin asfaltlanması oldu. Isparta Belediyesi tarihinde ilk defa asfalt araçları okul bahçesine girdi, “bizim işimiz değil” anlayışını bir anda rafa kaldırdı. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için okul bahçeleri pırıl pırıl bir hale getirdi.

Isparta’da artık “mücavir içi, dışı” anlayışını çürüten, devletin parasını devletinin insanına harcayan bir belediye yönetimi vardı.
Isparta nerde bir evi yanan vatandaş varsa yardımına koşan, Türkiye’de ilk defa merkez köyleri doğalgaz ile buluşturan bir Belediye’ye kavuştu.

Yakaören’de engelli bir vatandaşın yolunu yapan, Çandır’da, Kayı Köyü’nde evi yanan yüzlerce ailenin evini yeniden yapan bir Belediye var artık. 

Isparta’nın 12 ilçesi, 9 beldesi, 204 köyü ve 44 mahallesinden hasta taşıyan, cenazelerinde en önde olan, yaşlılarını bir an olsun yalnız bırakmayan bir Belediyesi var artık.

Artık “mücavir alan dışı” ifadelerini lügatinden çıkaran, 204 köyün cami ve tuvaletlerini periyodik olarak temizleyen, “şehirde ne varsa köyde de o olacak” anlayışını benimseyen bir Belediye yönetimi var artık. 

Aliköy ile Yakaören’in Cem Evleri ile, Kuleönü’nün yollarıyla, Büyük Hacılar Köyü’nün gençleriyle, Aksu Sofular Köyü’nün eli nasırlı, ağzı dualı, platin saçlı ihtiyar delikanlıları ile dertlenen bir belediye var artık. 

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve ekibinin, eski tabirle “mücavir alan dışı” denilen ilçe, belde ve köylere yaptığı hizmetleri anlatmaya satırlar yetmez. Bunun en büyük örneği 8 köye verilen doğalgazdır. Türkiye’ye örnek olan, bundan sadece birkaç yıl önce “köylere doğalgaz gelecek dendiğinde”, “dalga geçme gari” denilen noktadan söz ediyoruz. Nereden, nereye… Zaten Ispartalılar da bunu bildiği için kendisine bir kez daha oylarıyla yetki verdi. 

Köy ve mahalle muhtarlarının telefon ile dahi rahatlıkla ulaşıp, taleplerini anlattığı Başkan Başdeğirmen partisinin İl Başkanlığı kongresinde bu konu ile ilgili çok güzel bir açıklama yaptı. Yazımı bu sözlerle tamamlamak istiyorum.

“Biz belediye olarak, mücavir içi veya dışı demeden tüm Isparta’ya hizmet ediyoruz. Zaman zaman mücavir alan dışına hizmet yapıyoruz diye eleştiriler alıyoruz. ‘Yok zimmet çıkar, yok parasını senden alırlar’ diyorlar. Buyurup gelip, alsınlar. Ben devletimizin parasını, devletimizin insanına harcıyorum.”

Galiba bu sözler köşe yazımın da noktası oluyor… Ha bu arada; Isparta büyükşehir mi oldu da, bizim haberimiz yok. Çünkü mücavir alan dışına çıkan bir belediye var…