Isparta Defterdarlığı, Vergi Düzenlemelerini Açıkladı
Defterdarlıktan yapılan açıklamada; “Fatura ,ökc fişi, gider pusulası, serbest meslek makbuzu gibi Vergi Usul Kanununca düzenlenmesi zorunlu belgelerin verilmemesi, alınmaması gibi fiilleri işleyenlere artan tutarda özel usulsüzlük cezası kesilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.
Buna göre, söz konusu fiilleri işleyenlere (asgari);
- 1.tespit için 10.000 TL
- 2.tespit için 20.000 TL
- 3.tespit için 30.000 TL
- 4.tespit için 40.000 TL
- 5.tespit için 50.000 TL
-6.tespit ve sonraki tespitler için 100,000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Satıcının; alıcıya fatura, ökc fişi, serbest meslek makbuzu gibi düzenleme zorunluluğu bulunan belgeleri düzenlenmediğinin, söz konusu belgeleri düzenleme süresini takip eden beş iş günü içerisinde (idarenin bilgisine girmeden önce) alıcı tarafından idareye bildirilmesi durumunda alıcılar adına ceza kesilmeyecek, belge düzenlemeyen satıcıya ise 3 kat özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Vergi Usul Kanunundaki belgeler yerine kanun kapsamında olmayan belgeleri düzenleyenlere 2 kat usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu durumun alıcılar tarafından beş iş günü içerisinde ( idarenin bilgisine girmeden önce) idareye bildirilmesi durumunda alıcılar adına ceza kesilmeyecektir.
BAŞKALARININ IBAN’ININ KULLANILMASI DURUMUNDA CEZA UYGULAMASI
Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerinin, başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda,banka hesabını kullanan ve kullandıran adına ayrı ayrı; işleme konu tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (Asgari ceza tutarı bilanço esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbabına 20.000 TL, işletme hesabına göre defter tutanlar ile defter tutan çiftçiler ve kazancı basit usulde olanlara 10.000 TL diğer mükelleflere 5.000 TL-Azami 20 milyon TL) Söz konusu ceza sadece başkasının adı ve/veya hesabını kullanan mükellef ile adına ve/veya hesabına ödeme yapılanlara uygulanacak olup, ödemeyi yapanlar adına özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.
BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANILMASINDA CEZA UYGULAMASI
Pos cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait Pos cihazını kullananlara her bir tespit için:
Bilanço esasına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbabına 60 bin TL,
İşletme esasına göre defter tutanlar ,defter tutan çiftçiler,basit usulde olanlara 30 bin TL,
Diğer mükelleflere 15.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
ÖDEMELERDE BANKA VE FİNANS KURUMLARININ KULLANILMADIĞININ BİLDİRİLMESİ DURUMUNDA CEZA
VUK 575 sıra no’lu tebliğ ile 30.11.2024 tarihi itibariyle 30.000 TL.yi aşan tahsilat ve ödemelerin banka ve benzeri finans kurumları üzerinden yapılmadığının ödemeyi yapanlar tarafından ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirilmesi durumunda, ödemeyi yapan adına ceza kesilmeyecektir. Ödeme yapılana ise ödeme tutarının %10’u oranında ceza kesilecektir.
(Asgari ceza tutarı bilanço esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbabına 20.000 TL, işletme hesabında defter tutanlar, defter tutan çiftçiler, basit usulde olanlara 10.000 TL diğer mükelleflere 5.000 TL- Azami 20 milyon TL)
KİRAYA İLİŞKİN TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK (BELGELEME) ZORUNLULUĞU
İş yeri ile konut kira geliri elde edenlerin ve kiracıların ,kira tutarı ne olursa olsun kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerin tamamının banka veya posta idaresi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunludur.
Haftalık, günlük gibi kısa süreli konut kiralarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de elden yapılamayacaktır.
Tevsik etme zorunluluğuna uymayanların her birine, her bir işlem için 2024 yılında;
Birinci sınıf tüccarlar (Bilanço esası) ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 TL’den,
İkinci sınıf tüccarlar (İşletme hesabı esası), defter tutanlar çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 TL’den,
Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000 TL’den az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Tevsik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların, durumu ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına ( kiracıya) özel usulsüzlük cezası kesilmez.
Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2024 yılı için 33.000 TL.si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Buna göre 2024 yılı konut kira geliri 33.000 TL.nin üzeri olan kişilerin, gayrimenkul sermaye iradı beyannamesini Mart ayı içerisinde bağlı olduğu vergi dairesine vermesi gerekmektedir” denildi.