Bu Yağışlar Eğirdir Gölü'nü Kurtaracak Mı?
Bu yağışların, son yıllarda su seviyesinin hızla azaldığı Eğirdir Gölü'ne katkı sağlayıp sağlamayacağı ise en çok merak edilen konulardan biri oldu.
Konuyla ilgili Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici önemli açıklamalarda bulundu.
Yağışların Eğirdir Gölü'ne Etkisi Olacak mı?
Dr. Erol Kesici, sağanak yağışların göle fayda sağlasa da bu etkilerin gölü kurtarmaya yetecek boyutta olmadığını belirtti.
Kesici, “Elbette yağışların göle etkisi olacaktır ama bu hiçbir zaman için gölü kurtaracak, hatta 'nefes aldıracak' kadar etkisi olmayacaktır.
Çünkü göl, yıllar önce dağlardan gelen yağış sularıyla beslenmekteydi. Ancak bu sular, günümüzde göletler, barajlar gibi depolama alanlarıyla engelleniyor" dedi.
Kuraklık ve Karların Önemi
Kesici, bölgenin geçmişteki su döngüsünden farklı olarak, dağlarda 3-6 ay süren kalıcı karlar olduğunu ve bu karların hem yeraltı su kaynaklarını hem de gölleri beslediğini belirtti.
"Bu yıl koskoca bir mevsim kurak geçti, Aralık ayının yarısı kurak geçti.
Önümüzdeki günlerde de yağış oldukça az" diyen Kesici, bu durumu çevresel sorunların başında gelen su kaynaklarındaki azalma ile ilişkilendirdi.
Eğirdir Gölü'ne yönelik kritik bir başka nokta da göletlerdeki dip çamuru. Dr. Kesici, "Eğirdir Gölü'ndeki göletlerin dip çamuru, adeta tarım ve sanayi atıklarıyla kaplanmış durumda.
Bu aylar adeta boş geçti. Sağlıklı su ve tarım için göllerdeki dip çamurunun bilimsel yöntemlerle temizlenmesi şart.
Musluklardan akan suyun hali ortada, bu suyu vermek adeta 'vicdansızlık' demektir," ifadelerini kullandı.