Antalya’da tarihi mağarayı dinamitle tehdit eden projeye ret kararı!
Antalya Konyaaltı ilçesi Hacısekililer Mahallesi’nde NURYOL İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. tarafından planlanan projede 31,96 hektarlık bir ruhsat sahasının 6,74 hektarlık bölümünde yer alıyordu. Bu alanda yıllık 1 milyon ton üretim kapasitesiyle kalker çıkarılması hedeflenmişti. Projede şirket tarafından aynı bölgede halihazırda işletilmekte olan ve işletilmesi planlanan 2 adeta daha ruhsat alanı bulunduğu ifade edildi. Çıkarılacak malzeme, bölgedeki yine aynı şirkete ait diğer ruhsatlı alanlarda bulunan kırma-eleme tesislerine taşınarak işlenecek veya tüvenan olarak piyasaya sunulacaktı. Şirket tarafından hazırlanan proje tanıtım dosyasında söz konusu ruhsat sahasının tamamen orman alanı içinde yer aldığı turizm veya yerleşim alanlarına yakın olmadığı ifade edildi. Proje kapsamında kullanılacak alanın tarıma uygun olmadığı belirtilerek alternatif yer arayışına girilmediği açıklandı.
AĞAÇLAR KURTULDUAntalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Akdeniz’in doğal gerdanlığı olarak bilinen Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait bölgedeki orman ağaçlarının kesilmesi ya da taşınması gerekiyordu. Şirket, ÇED sürecinde bu durum için taahhüt sunarak, kesilecek veya taşınacak ağaçlar için gerekli hassasiyetin gözetileceğini belirtti. 10 futbol sahası büyüklüğündeki (6,74 hektar) saha içerisinde yaklaşık 3 bin 318 adet ağaç bulunduğu ve bunların taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda kesim işleminin yapılması gerektiği bildirilmişti. Proje başvurusunun ardından Antalya Orman Bölge Müdürlüğü orman alanlarının korunması ve bölgedeki ekolojik dengeye etkisi nedeniyle projenin bu kısmı hassasiyetle takip etti.
TARİHİ MAĞARA TEHTİ ALTINDAYDIAntalya’da genişleme başvurusu yapan kalker ocağının sınırı, bölgede bulunan ve Bizans dönemine tarihlenen Karaindibi Mağarası’na dayandı. Genişleme çalışmasında her patlatmada 120 kilogram dinamitin kullanılacağı ocağın, aşı boyasıyla yapılan geyik, karaca figürleri ve yazıtın yer aldığı mağaraya zarar vereceğini belirten Geyikbayırı Yaşam Platformu üyeleri, başvurunun kabul edilmemesi için kampanya başlattı. Başvurunun ardından Geyikbayırı Yaşam Platformu, ocağın genişlemesinin çevreye ve tarihi mağaraya zarar vereceğini belirterek genişlemenin onaylanmaması için ilgili kurumlara başvurularda bulunmuştu. Şu ana kadar 5 bin imza toplandı.
9 FUBTOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDEOcağın tarihi mağaranın sınırlarına kadar geldiğini belirten Geyikbayırı Yaşam Platformu sözcüsü Özgür Atasayar, “Bu ocak, 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. O tarihten bu yana defalarca alan genişlemesi yaptı. Şimdi ise Antalya Kültür Varlıkları envanterinde olan ve tescillenmiş mağaranın sınırlarına dayanıyor. Bu mağaranın içerisinde duvar resimleri ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen yazıtlar var. Halihazırda ocakta yapılan patlatmalar nedeniyle mağarada çatlaklar, sarkıtlarda kırıklar oluştu. Şu an 7 hektarlık, 9 futbol sahası büyüklüğünde yeni bir genişleme talep edildi. Bu genişleme kabul edilirse mağaraya 150 metre kadar yaklaşmış olacak ve mağaranın bütünlüğü tamamen yok olabilir. Burada patlatma ile kayalar patlatılacak” diye tepki göstermişti.
İPTAL EDİLDİAntalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de süreci yakından takip ederek gerekli kurum görüşlerini topladı. İlgili tüm kurumların görüşlerinin ardından ÇED süreci devam ederken, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen olumsuz görüşle süreç sonlandırıldı. Bu karar kapsamında NURYOL İnşaat’ın ÇED başvurusu reddedilerek proje tanıtım dosyası iade edildi. Ret kararının ardından 10 futbol sahası büyüklüğünde alanda bulunan 3 bin 338 kızılçam ormanının kesilmesinin ve taşınmasının önün geçilmiş oldu. Projenin iptali, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından olumlu karşılandı. Orman alanlarının maden faaliyetlerine açılmasının ekolojik dengeye zarar verebileceği endişesi dile getirildi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMAÇevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlgi (a) başvuru ile, Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Hacısekililer Mahallesi sınırları içerisinde bulunan İR:89836 ruhsat ve ER:3344915 erişim numaralı 31,96 hektarlık sahanın 6,74 hektarlık kısmında NURYOL İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan (1.000.000 ton/yıl üretim kapasiteli) "II.A Grubu Maden (Kalker) ocağı" projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği kapsamında Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED) üzerinden İl Müdürlüğümüze proje tanıtım dosyası sunulmuş olup, söz konusu proje ilgili olarak ilgi (b) yazımız ile kurumlara görüş sorulmuştur. Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Hacısekililer Mahallesi sınırları içerisinde bulunan İR:89836 ruhsat ve ER:3344915 erişim numaralı 31,96 hektarlık sahanın 6,74 hektarlık kısmında NURYOL İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan (1.000.000 ton/yıl üretim kapasiteli) "II.A Grubu Maden (Kalker) ocağı" projesi ile ilgili olarak ilgi (c)' de kayıtlı Antalya Orman Bölge Müdürlügü'nün olumsuz görüşleri nedeniyle ÇED Yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. fıkrasının "a" bendi gereği süreç sonlandırılarak ilgi (a) başvuru ile sunulan Proje Tanıtım Dosyası iade edilmiştir.”