Süper Lig’in en büyük sorunu: Anadolu takımlarının düşüşü
Son yıllarda Süper Lig’in marka değerinde ciddi yükselişler oldu. Galatasaray Sacha Boey’i, Fenerbahçe ise Ferdi Kadıoğlu’nu 30 milyon Euro’ya sattı. Özellikle Türkiye A Milli Takımı’nın Avrupa Turnuvası’ndaki başarı ile yerli oyunculara rağbet yükselirken dünyanın gözü Süper Lig’e dönmeye başladı. Eskiden sönmüş yıldızların son durağı olarak görülen Süper Lig’in, son yıllarda kazandığı ivme ile büyük paralara oyuncu satabilir, bir yer haline geldi. Fakat bu işin 4 büyükler kısmına ait, Anadolu takımlarının durumları ise her geçen gün daha da kötüleşiyor.
BİR ZAMANLARIN EFSANELERİ ALT LİGLERDE VAR OLMA MÜCADELESİ VERİYOREskiden Süper Lig’in en önemli parçaları olan Anadolu takımları, geniş taraftar grupları ve oynadıkları futbol ile 4 büyüklere kök söktürürdü. Fakat son yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve yayın gelirlerindeki ciddi düşüşler sebebiyle Anadolu Takımları bir bir iflas etmeye başladı. Ligde unutulmaz işlere imza atan Bursaspor, Eskişehirspor, Gençlerbirliği, Sakaryaspor, Kocaelispor ve adını hatırlayamadığınız nice önemli Anadolu Kulübü alt liglere düşerek, burada var olma mücadelesi veriyor.
MAKAS ÇOK AÇILDISüper Lig’de son yıllarında Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş Trabzonspor transferlere oldukça büyük paralar harcamaya başladı. Astronomik paraların harcanmayı başlamasıyla birlikte 4 büyükler ile Anadolu Takımları arasındaki makas gittikçe açıldı. Son 5 sezonda 4 büyükler transfer için 557 milyon Euro’dan fazla bir para harcarken, kalan 15 takım ise 117 milyon Euro’luk bir harcama yaptı. Fark oldukça fazla. Süper Lig’in en pahalı takımı 288 milyon Euro ile Galatasaray olurken, 3 büyükler haricinde sarı-kırmızlı takıma değer olarak en çok yaklaşabilen kulüp ise 47 milyon Euro’luk değerle Başakşehir oldu. İstanbul takımlarını da bu listeden çıkarırsak en yakın değer ise 38 milyon Euro ile Çaykur Rizespor oluyor. Farkın bu kadar açılması sonrası Fenerbahçe ve Galatasaray geçen sezon puan rekorları kırdı. Çünkü artık onları zorlayacak bir Anadolu Takımı kalmadı.
ANADOLU TAKIMLARI NEDEN BU HALDE
Anadolu takımlarının bu hale gelmesinde aslında birden çok sebep var. En önemli neden yaşanan ekonomik kriz sebebiyle dolar kurunun yükselmesi ve borçlar artarken gelirlerin de aynı oranda düşmesi, takımları ciddi bir darboğaza sürükledi. Bütün bunların yanında bazı yöneticilerin takımlar üzerinden kendi şirketlerine kaynak aktarması, yolsuzluklar ve günübirlik transferlere milyonlar harcanması, kulüpleri batış noktasına getirdi.
STATLAR ARTIK BOMBOŞ
Eskiden ateşli taraftar grupları ile 4 büyüklere deplasmanları cehenneme çeviren Anadolu takımlarının taraftarları artık statlarını dolduramıyor. Bilet fiyatlarının yüksek olması ve oynanan oyunun heyecan yaratmaması taraftarları adeta takımlarına küstürdü. Transfermarkt verilerine göre; Antalyaspor’un sahasında oynanan Fenerbahçe maçını sadece 13 bin kişi izlerken, Fenerbahçe’nin kendi evinde oynadığı Alanyaspor maçını ise 38 bin kişi. Antalyaspor’un büyük takımlarla olan maçları hariç geriye kalan maçları 5 ila 6 bin kişi izlerken, 4 büyüklerin her maçını ise on binlerce kişi izliyor. Bu rakamlar bile kötü tabloyu daha da gözler önüne seriyor. Artık Halk ile Anadolu Takımları arasındaki bağ kopmuş durumda.
ANADOLU TAKIMLARI OLMADIĞI SÜRECE SÜPER LİG GELİŞMEYECEK
Süper Lig’de son dönemlerde yönetim ile hakemler oldukça tartışma konusu olurken seyir zevkini artırmak için türlü türlü yeni fikirler ortaya atıldı. Play-off tartışmaları ve Türkiye Kupası’nın formatında değişikler yapılması büyük takımları daha sık karşı karşıya getirip, seyir zevkini artırmak için geçici çözümler olsa da bunlar sadece günü kurtarır. Büyük takımlar nadir karşılaştıkları için zaten değerli olurken sürekli onları karşı karşıya getirmek, bu büyük maçların önemine de zarar verir. Büyük takımları zorlamak yerine eski tarihi olan Anadolu takımları lige geri dönmeli. 4 büyüklerin vergi borçlarının silinmesi ya da borçlarının yapılandırılması gibi haklardan Anadolu takımları da yararlanmalı, ayrıca dernek statüsünün değişip, takımları bir yöneticinin malı olmaktan çıkarılmalı. Bunlar olmadığı sürece ligin seyir zevki azalmaya ve proje takımlar çoğalmaya devam edecek. Anadolu takımları olmadan Süper Lig olamaz.