Antalya’nın milli serveti toprağa karıştı! Beyaz altında makine kâbusu!

Antalya’da pamuk tarlaları, hasat zamanı geldiğinde beyaza bürünerek adeta kartpostallık görüntüler sunuyor. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Antalya’da, pamuk hasadı geçmişte tamamen elle yapılırken, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte makineler devreye girdi.  Antalya'nın Aksu ve Serik ilçelerinde pamuk hasadına başlandı. Son yıllarda pamuk üretiminde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasat makinelerle yapılmaya başlandı. 

MAKİNELİ HASAT

Bundan 10 yıl öncesine kadar elle toplanan "beyaz altın" pamuk, artık makinelerle daha hızlı ve verimli şekilde toplanıyor. Ancak makineli toplamanın bazı dezavantajları da var. Özellikle toplama sırasında meydana gelen zaiyat, çiftçiler için önemli bir sorun haline gelmiş durumda. Eskiden günler süren pamuk toplama süreci, artık makineler sayesinde birkaç saat içerisinde tamamlanabiliyor. Pamuk toplama makinelerinin verimliliği artıracak şekilde geliştirilmesi ve pamuk zaiyatını en aza indirgeyecek önlemler alınması, çiftçilerin en büyük temennileri arasında yer alıyor.

GÜNDE 100 DÖNÜM

Pamuk toplama makinelerinin neden olduğu kayıplar, çiftçilerin maliyetlerini ve verimliliklerini olumsuz yönde etkiliyor. Üreticiler, makinelerin verimliliği artırmakla birlikte, pamuk zaiyatını azaltmak adına daha gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Toplama mesaisine sabah saat 09.00’da başladığını ifade eden makine operatörü Güven Çoban, “Akşama kadar devam eder. Bazen gece de topladığımız oluyor. Bu yıl sezon hava sıcak gittiği için erken başladı. 10 dönüm alan 1 saatte topluyoruz. Günlük 100 dönüme kadar topladığımız oluyor. Verim normal olanı var, kötü olanı var. Geçen yıla göre biraz daha iyi ama düşük” dedi. 

SÜRE KISALDI ZAİYAT ARTTI

Pamuk üreticileri, bu yıl hasadın başlangıcından itibaren ciddi sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.  Verimlerin geçen yıla oranla düşük olduğuna dikkat çeken Aksu Boztepe Mahallesinde pamuk üreticisi Eyüp Zeren, “İlk ekimlerimiz zor geçti. Hava şartlarından dolayı 2-3 defa eken oldu. Su sorunumuz çok oldu. Gününde sulayamadık. Bu da verimi etkiledi. Nisan-Mayıs gibi ekmiştik. Artık makine dönemine geçtik. Makine olmasa pamuk olayı biter. Elle toplayan artık kalmadı. Bizi hayatta tutan makine oldu. Makine sayesinde 10 dönüm alanımız 1 saatte toplanıyor. 10 işçi ile 1 haftada zor toplanırdı. Fiyatlar henüz açıklanmadı. Biz de çok merak ediyoruz” dedi.  Antalya’da bu yıl 70 bine yakın dönüm alandan pamuk elde edilmesi bekleniyor.

ALIM FİYATI 28 TL

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK), kütlü pamuğun kilogram alım fiyatını 28 lira olarak açıkladı. ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, “ANTBİRLİK olarak Dünyada ve Türkiye’de genel fiyatlarının olumsuz olmasına rağmen özellikle Pamuk Borsa Fiyatlarının da düşük olmasına rağmen Antalya bölgesinde bütün riskleri alarak kilogram pamuk alım ortalama fiyatını 28 TL ve 1 dönüm pamuk toplama ücretini 1.250 TL olarak belirledik.  Amacımız çiftçinin, üreticinin pamuk üretiminden vazgeçmesinin önüne geçmek. Dünya ve Türkiye de yaşanan ekonomik krizlerin etkisiyle fiyatların düşük olmasına rağmen çiftçimizin yanında olmaya her fırsatta devam ederek tüm riskleri alarak 28 TL gibi rekor bir fiyat kararı aldık” diye konuştu.