Antalya'da 'taklit-tağşiş' listesinde büyük hata! 70 yıllık restoran itiraz etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Listede Antalya’da hizmet veren birçok firma yer aldı. Söz konusu liste “https://www.tarimorman.gov.tr/” adresinde kamuoyuyla paylaşıldı. Bu kapsamda, tespit edilen, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürünler belli oldu.

BİRÇOK UYGUNSUZLUK LİSTEDE YER ALDI

Kanatlı eti tespiti, tohum yağları karıştırılması tespiti, hacmen alkol düşüklüğü tespiti, gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol tespiti, tek tırnaklı eti tespiti, gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol tespiti, domuz eti tespiti gibi birçok uygunsuzluk listede yer aldı.

YANLIŞ ADRES VERİLDİ

Firmaların ve tespit edilen uygunsuzlukların detaylı şekilde yer aldığı listede Antalya lokasyonu ile yer alan “Parlak Restoran” ise önemli bir karışıklığa konu oldu. Et ve et ürünleri grubunda Antalya’nın Serik ilçesinde faaliyet gösteren Ayşe Gül Parlak’ın sahibi olduğu Parlak Restaurant’ın adres bilgisinde listede yer almayan ve Antalya Muratpaşa’da faaliyet gösteren Parlak Restoran’ın adresinin yer alması, büyük bir krize neden oldu.

“İLGİ OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURDU”

Kuruluşu 70 yıl önceye dayanan ve 3'üncü kuşak aile üyelerinin işlettiği Parlak Restoran'dan yapılan itirazda, “Şirketimiz ve restoranımız bu şekli ile faaliyet gösterirken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/  web adresinde yayınlanan 02.10.2024 tarihli “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” başlıklı duyurusunda “Parlak Restaurant-Ayşe Gül Parlak Muratpaşa / Antalya” şeklinde yer alan bildirim, karışıklığa sebebiyet verip şirketimize ait restoran ile hukuki ve fiili olarak hiçbir ilgisi olmayan sonuçlar doğurmuştur” ifadelerine yer verildi. 

“İLÇE BİLGİSİ ŞEHVEN YAZILDI”

Antalya Muratpaşa merkezli Parlak Restoran'dan yapılan açıklamada, 'taklit-tağşiş' listesinde adı geçen Parlak Restaurant’ın, Serik İlçesi Orta Mah. Atatürk Cad. No:147 Serik / Antalya adresinde faaliyet gösterdiğini, Parlak Restoran'ın bağlı olduğu Parlak İnşaat Turizm Ticaret A.Ş. ile hiçbir ilgisi bulunmadığını kaydedildi. Şirketten yapılan bilgilendirmede, “Bu duyuru sonrasında şirketimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’na müracaat ederek yanlışlığın düzeltilmesini talep etmiş ve bu talep sonrasında Bakanlık düzeltme yaparak ‘ÖNEMLİ DUYURU’ başlıklı bildiriminde ‘Bakanlığımız https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/  web adresinde yayınlanan PARLAK RESTAURANT– AYŞE GÜL PARLAK isimli işletme Serik İlçesi Orta Mah. Atatürk Cad. No:147 adresinde faaliyet göstermekte olup Muratpaşa İlçesinde faaliyet gösteren Parlak Restaurant isimli işletme ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. İlçe bilgisi sehven yanlış yazılmıştır’ şeklinde güncelleme yapmıştır” bilgisi verildi.

YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK

Şirket, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzeltmesi sonrası ortaya çıkan yanlış anlaşılma ve karışıklığın giderildiğini vurgulayan açıklamasında, mevut yasal haklarına da dikkat çekti. Açıklamanın devamında, “Bakanlık duyurusunda yer alan restoran ile şirketimize ait Parlak Restoran arasında hukuki, fiili ve organik bir bağın olmadığını, Bakanlık tarafından ilçe adının sehven yanlış yazılması sonucunda bu durumun ortaya çıktığını, şirketimize ait Parlak Restoran ile ilgili olarak tespit edilen olumsuz bir durumun olmadığını, bu olumsuzluklara sebebiyet verenler hakkında her tür yasal yollara başvurulacağını işin önemini binaen tüm kamuoyuna saygı ile duyururuz” denildi.