Mobil bankacılık kullanırken sakın bunları yapmayın!

Son dönemde mobil bankacılık kullanıcıları, hesaplarından habersiz para çekildiği ve hatta adlarına kredi kullanılarak borçlandırıldıkları yönünde artan şikayetlerde bulunuyor Dolandırıcıların mobil bankacılık uygulamalarını hedef almasıyla, birçok vatandaş gece uyurken hesaplarından para çekildiğini veya yüzbinlerce lira borçlandırıldıklarını fark ediyor. Bu durum, müşteri hizmetlerine yoğun bir şekilde yapılan şikayetler nedeniyle sistemlerin kilitlenmesine neden oldu. Uzmanlar, dolandırıcılıklara karşı mobil bankacılık kullanıcılarını uyararak bankadaki paralarının "buhar olabileceğine" dikkat çekti ve güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Mobil bankacılık kullanan kişilerin hesaplarını sık sık kontrol etmeleri, şüpheli durumlar karşısında hızlıca bankalarıyla iletişime geçmeleri ve güvenlik önlemlerine dikkat etmeleri öneriliyor. Özellikle kişisel bilgilerin paylaşılmaması, iki faktörlü kimlik doğrulamanın kullanılması ve şüpheli bağlantılara tıklanmaması büyük önem taşıyor.

TELEFONLARA SIZIYORLAR VE KREDİ ÇEKİYORLAR

Mobil bankacılık kullanıcılarına yönelik siber saldırılar artarken, dolandırıcılar telefonlara sızarak kredi çekiyor ve bu sayede birçok kişiyi mağdur edebiliyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, dolandırıcılar özellikle telefonlara yerleştirilen casus yazılımlar ve internet üzerinden yapılan alışverişlerle hedef alıyor. Ortak Wi-Fi kullanımı da büyük risk taşıyor; çünkü bu ağlar üzerinden dolandırıcılar cihazlara erişim sağlayabiliyor.

Dolandırıcılar, bu işlemler sırasında telefon sahiplerinin fark etmemesi için banka aramalarını spam olarak yönlendirip, uyarıları engelliyor. Sonuç olarak, vatandaşlar durumu ancak sabah uyandıklarında fark edebiliyor, bu sırada çekilen kredi çoktan başka hesaplara aktarılmış oluyor. Ortak Wi-Fi'lere Dikkat Edilmeli: ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, hastane, restoran veya kahve zincirleri gibi yerlerde bulunan ortak Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmanın güvenli olmadığını belirtti.

Kötü niyetli bir Wi-Fi sağlayıcısı olup olmadığını bilemeyeceğimiz için bu tür ağlar üzerinden bankacılık işlemlerinden kaçınılmalı. Aynı zamanda her bir hesap için benzersiz, karmaşık ve zor tahmin edilebilir şifreler kullanılmalı, parolalar düzenli olarak değiştirilmelidir. Ayrıca, online alışverişler sırasında sanal kart kullanmak da daha güvenli bir alternatif olarak önerilmektedir. Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir de konuyla ilgili açıklamalarında, mobil bankacılık kullanıcılarının kendilerini korumak için dikkat etmeleri gereken birçok husus olduğunu vurguladı ve özellikle güvenlik yazılımlarının ve uygulamaların güncel tutulmasının önemine değindi.