Memurlar Alanya’dan kaçıyor

TEMMUZ ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte ağustos ayı kira artış oranı da netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 61,78'e geriledi. Kira zam tavanı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirleniyor. TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Buna göre kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri, kiraları için en fazla yüzde 65,93 oranında zam yapılabilecek. Böylece 10 bin liralık bir konut veya iş yerinin kira bedeli en fazla 16 bin 593 lira olabilecek. 20 bin lira ödenen konutun kirası ise en yüksek 33 bin 186 liraya yükselebilecek. Özellikle Alanya'da yüksek kira bedelleri, bölgedeki kiracıları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Yüksek kiralar nedeniyle memurlar, eğitimciler ve sağlık çalışanları Alanya'dan ayrılma kararı alıyor. Bu durum, şehirde eğitim ve sağlık sektörlerinde ciddi olumsuzluklara yol açıyor. Öğretmenlerin ve sağlık çalışanlarının Alanya’yı terk etmesi, okullarda öğretmen eksikliğine, hastanelerde ise sağlık hizmetlerinin aksamasına neden oluyor.

'ALANYA’DA 10 BİN TL’NİN ALTINDA EV YOK'

Alanya’daki kira fiyatları hakkında bilgi veren Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş "Şu anda 10 bin TL altına ev yok. En kötü evler bile bile bu fiyatın üstünde. Eski kiracılar vardı. Onlarda yeni zamlarla bu fiyatın üstüne çıkar. 1+1 evler 15 bin TL. 2+1 evler 25 bin TL. 3+1 evler 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. Villa kiraları ise 50 bin TL ile 100 bin TL arasında değişiyor" dedi.

'ÖĞRETMENLER GİDİYOR, EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜYOR'

Alanya Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Erdem, "AKP iktidarında yaşamak, insanca yaşamayı çalışmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Ülkemizde enflasyonun çok yüksekliği, her gün yeni zamlarla uyandığımız bu günlerde ekonomik zorluklara rağmen yaşama tutunmaya çalışıyoruz. Eğitim emekçileri ekonomik tasarruf kararları ve sahte TÜİK rakamlarıyla bizleri açlığa yoksulluğa itmekte, sürekli değişen tiyatrolar nedeniyle alış veriş yaptığımız esnaflarla olumsuz sorunlar yaşamaya neden olmaktadır. Alanya özelinde düşündüğümüzde turizm sezonu olması fiyat artışlarının biraz daha fazla artması sıkıntılı durumun daha çekilmez hale sokuyor. Alanya’da başlıca sorunların başında barınma sorunu var. Yeterince boş evin olması kira artışının hızını kesmiyor. Konut kiraları nerdeyse bir kamu çalışanının maaşına denk geliyor. Bu da kamu emekçilerini yaşam kalitesini ve çalışma verimini etkiliyor. Alanya'da eğitim emekçisi olarak görev yapanların çoğu bu durumdan şikayetçi ve çareyi Alanya’dan gitmede arıyor. Okullarda sürekli olarak bir öğretmen değişimi söz konusu. Bu durum okul planlarında olumsuzluklara ve okul başarısının düşmesine neden olmaktadır. Özellikle ilkokul çağındaki öğrenciler eğitim gördüğü temel eğitimde öğretmen göçü ile öğrenciler aynı öğretmenle eğitim öğretimini tamamlayamamaktadır. Okuma yazma ve eğitsel becerileri öğretmen değişimi ile özellikle okula uyum sorunları artmaktadır. Sınıf içi ve dışı uyum davranışları her gelen öğretmen ile değişmekte olup bu da öğrenciyi yormaktadır. Öğretmen ihtiyacı kadrolu görevlendirme yerine ücretli öğretmenlerle yapılmakta olup, ulaşımda pahalı olması nedeniyle kırsaldaki okullarda öğretmen göçü sorunu kendini daha çok hissettirmektedir. Yetkili makamların öğretmenlere kira ve yol yardımı vermeleri yoksulluk sınırı altında ezilen eğitim emekçilerine biran önce verilmelidir" şeklinde konuştu.

'EV SAHİBİYLE MAHKEMELİK OLAN ÇOK SAĞLIKÇI VAR'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Alanya Şube Başkanı Zehra Ayata, "Kira artışı dolayısıyla sağlık çalışanlarından çok tayin isteyen yok. Depremden önce tayin istiyorlardı. Depremle birlikte tüm Türkiye'de kiralar arttı. Taşınma masraflarını hesaplayıp gitmekten vazgeçiyor. Ancak ev sahipleriyle mahkemelik olan sağlık çalışanları var. 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yüzde 25 kira sınırı kalktı. Onun yansımaları önümüzdeki aylarda ortaya çıkar. Geçen yıldan beri yaklaşık 130 çoğunluğu hemşire, olmak üzere laborant, röntgen teknisyeni, patoloji teknisyeni, yine yaklaşık 100 tıbbi sekreter işe başladı. Yeni başlayanlar 3 yıl süreyle tayin isteyemezler. Tıbbi sekreterlerin maaşı diğer çalışanlardan az. Gitmek isteyenler de 3 yıllık süreden dolayı gidemiyorlar" dedi.