Shopsa’dan Isparta’da kadınlara e-ticaret eğitimi
Shopsa Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen seminerde konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kadınların ekonomide daha fazla rol almaları gerektiğini belirterek, kadınların ürettikleri ürünleri ticarete dönüştürmeleri için e-ticaretin önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Demet Sabancı Çetindoğan ise Isparta’nın yaylaları, doğası ve kültürüyle gelecek vaat eden bir turizm şehri olduğunu vurguladı.
Isparta Belediyesi, gençlerin ve kadınların girişimciliklerinin artırılması, ticarette daha çok yer almaları için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Isparta Belediyesi önemli bir ev sahipliği yaptı. Isparta Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Shopsa Akademi işbirliğiyle Dijital Pazarlama ve e-Ticaret Semineri düzenlendi. Isparta Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Baydur, Shopsa Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, kadın dernekleri ve kooperatifleri üyeleri ile davetliler katıldı. Seminerde kadınlara dijital pazarlama ve e-ticaret hakkında eğitimler verildi. Shopsa Akademi tarafından verilen eğitimde farklı illerdeki etkinliklerde belediyelerden kadın kooperatifleri ve girişimcilerle alakalı yeterli desteği göremedikleri, Isparta Belediyesi’nden bu desteği fazlasıyla aldıkları belirtildi.
Seminerde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in eşi Şadiye Başdeğirmen, eğitim seminerinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kadınların öncelikle ailesi ve çocukları için koşturduğunu belirten Şadiye Başdeğirmen, “Memleketimiz ve milletimiz için yapacağımız katkılar kadınlarımızın küçük dokunuşlarıyla, bir kar topunun çığa dönüşmesi gibi artacaktır. Başkan Beyin, Demet Hanımın da katkılarıyla ürettiğimiz her şey değerini bulsun, memleketimize, çocuklarımıza, yarınlarımıza güzel dokunuşlarınız olsun” görüşlerinde bulundu.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Shopsa Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan ve ekibine teşekkür etti. Uzun yıllardır üretici kadınların daha başarılı olması için çalışmalar yaptıklarına değinen Başkan Başdeğirmen, Dijital Pazarlama ve e-Ticaret Semineri düzenlenmesinin öneminden bahsetti.
Isparta’nın üreticilik, halıcılık ve dokumacılıkla öne çıkan bir şehir olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta için halıcılığın geçmişi ve öneminden bahsetti. Başkan Başdeğirmen, “Halıcılık bizim için çok önemliydi. Köylerimizde halı tezgahı olmayan ev yoktu. Bazı evlerimizde de aileler sadece halı dokuyarak değil hayvancılık yaparak da çocuklarını okuttular. O imkanlarla okuyan çocuklarımız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı oldu ve devletimize, milletimize çok güzel hizmetler verdiler. Burada kadınlarımızın önemi çok fazla. Kadınlarımız şimdi de ekonominin içerisinde yer almalı ve o katkıyı daha fazla sağlamak durumundalar. Isparta’da 17 tane kadın kooperatifi var. Güzel çalışmalar yapıyorlar. Biz tarım şehriyiz. Kadınlarımız tarlalarda da çalışarak bugünlere geldi. Belki de ekonominin içerisinde erkekten daha çok kadınların rolü vardır. Evde iktisadı yapan da kadındır. Ekonomiyi iyi yönetemezsen batarsın. Ticaret budur. Ekonomiyi iyi idare edemezseniz işinizi kaybedersiniz. Kadınlarımız hem dengeyi sağlıyorlar hem de aileyi ayakta tutan unsurdur” dedi.
Isparta Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalara gereken her türlü desteği verdiğini dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Her çalışmanın odağında kadınlar var. Sizlerle işbirliği içerisinde en güzel hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Elma, gül, lavanta, kiraz ve diğer ürünlerimize yönelik çalışmalarınız şehrimizin değerlerini ön plana taşıyor. Lavantada Isparta ön plandaysa onun da sebebi kadınlardır. Kadınlar burada da çok emek verdi. ITSO başkanıyken sponsor desteğiyle kadın kooperatifiyle Fransa’ya gittik. Fransa’da da lavanta üretimini ve sunumunu gördük. Kadınlarımız orada gördüler ki bizim bahçelerimiz daha güzel. Ama oradaki hediyelikleri biz yapamamışız, kadınlarımız aldıkları örneklerle daha güzellerini yaptılar. Ondan sonra Lavanta Kokulu Köye çok insan geldi. Yıllardır lavanta bahçeleri bizde vardı neden son 5 yılda bu ortaya çıktı. Pazarlama ve tanıtabilmek çok önemli. Ben sadece gülü tanıtabilmek için 2 kez Japonya’ya, 3 kez Çin’e, 1 kez de Güney Kore’ye gittim. Gül hasadına artık bu ülkelerden çok sayıda turist geliyor. Bu yıl 4 tane Çin ulusal televizyonuna Isparta’da röportaj verdim” diye konuştu.
Sabancı Holding’in ülkeye önemli katkıları olduğunu belirten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Demet Sabancı Çetindoğan’ın kurucusu olduğu Shopsa’nın kadın girişimciler için çalışmalar yaptığını söyledi. Başkan Başdeğirmen, “Demet Hanım Isparta’mızda kadınların ürettiği ürünleri Shopsa’da nasıl satarız da sizlere katkı sağlarız diyerek buradalar. Bunlar karşılıksız çalışmalar. Eğer lavanta balını büyük marketlerde satmak istiyorsak yolu Shopsa’dan geçiyor. Shopsa Akademi’ye bu eğitimden dolayı teşekkür ederim. Bu eğitimlerin şehrimize ve kadınlarımıza katkı sunacağı inancındayız. Isparta Belediyesi olarak kadınlar için bugüne kadar neler yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” görüşlerinde bulundu.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kadınların ürettikleri ürünleri satabilmek amacıyla kendilerinden yer talepleri olduğunu, 9 işyerine Valilik arkasında ahşap yapılardan yaparak teslim ettiklerini, bunlardan birisinin hizmete açtığını diğerlerinin de 15 gün içinde hizmete açacaklarını söyledi. İl genelindeki tüm kooperatiflerle işbirliği içerisinde olduklarını belirten Başkan Başdeğirmen, kadınlara çalışmalarında her zaman destek vermeye devam edeceklerini vurguladı. Başdeğirmen, “Eşim Şadiye Hanımefendi de bu konuda gereken desteği veren, bu konuda hassas olan ve kadınların, ona ihtiyacı olan herkesin yanında olmaya çalışan bir kadın. Onunla beraber bu yolu yürüyoruz, bu yolu yürümeye de devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
Shopsa Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan da gölleri, gülleri, lavanta ve halısıyla meşhur olan Isparta’ya ilk kez geldiğini, bundan sonra daha fazla gelmeye çalışacağını dile getirdi. Isparta’nın yaylaları, doğası ve kültürüyle gelecek vaat eden bir turizm şehri olduğunu belirten Demet Sabancı Çetindoğan, bölge ekonomisinin geliştirilmesi, sahip olunan değerlerin ulusal ve uluslararası platformlara yayılmasını önemsediklerinden bahsetti. Ülkenin refahı açısından kadınların katkılarının önemine değinen Sabancı Çetindoğan, “Shopsa’yı kurduk. Bu kadın merkezli sosyal sorumluluk projesidir. Gönlümüz istiyor ki 81 ilin üretici kadınları burada yer alsın. Yarıya kadar geldik, bundan sonra da inşallah tamamlamış oluruz. Shopsa Akademi’de değerli bilgiler size sunuluyor. Ürün yapabilen kadınlarımızın katma değerini artırmak ve sonrasında bunun pazarlaması için nasıl destek olabiliriz şeklinde eğitimimizin gayesi var” ifadelerini kullandı.
Neden online satış sitesi kurduklarından bahseden Demet Sabancı Çetindoğan, kadınların satış platformunda ürünlerine yer verilmesini sağladıklarını ve büyük marketler ile akaryakıt istasyonlarındaki marketlere toplu satışlar yaptıklarını anlattı.
Konuşmaların ardından Şadiye Başdeğirmen, Demet Sabancı Çetindoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür ederken, “Bu girişimleriniz ve emekleriniz tüm Türkiye’deki kadınlarımızla beraber Isparta’mızın gül kadınlarının da emeklerine bereketli kazançlar getirsin” dedi.
Şadiye Başdeğirmen, Demet Sabancı Çetindoğan’a gül tablosu hediye ederek, gelecek yıl gül hasat sezonuna davet etti.
Programın devamında eğitim sunumlarına geçilirken, Şadiye Başdeğirmen ve Demet Sabancı Çetindoğan, kadın kooperatiflerinin stantlarını ziyaret ederek, kadınların el emeğiyle ürettikleri ürünleri inceledi. Demet Sabancı Çetindoğan, programın ardından Kirazlıdere Cam Seyir Terası ziyaret etti.