Telefon Bağımlılığı Göz Sağlığını Bozuyor

Dr. Eker, "GÖRME" ile ilgili açıklamalarda bulunurken günümüzde artış gösteren dijital ekran bağımlılığına karşı göz sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgilerini bizlerle paylaştı:

Görme, insanın beş duyu organından biri olan gözün çok hassas bir fonksiyonudur. Göz sağlığını korumak, gözlerimiz bozulmadan hastalık gelişmeden önce önemlidir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş hayatı, eğitim ve iletişim faaliyetleri dijital ekranlara odaklanarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle dijital ekran kullanımı artmakta ve göz sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu olumsuz etkilerin bir sonucu olarak dijital göz yorgunluğu meydana gelebilmektedir. Dijital göz yorgunluğu, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve televizyonlar gibi dijital ekranların uzun süreli kullanımı sonucu oluşan göz rahatsızlıklarını içerir. Bu tür rahatsızlıklar arasında kızarıklık, yanma, kaşıntı, kuruluk, sulanma, odaklanma problemi, göz ağrısı ve baş ağrısı gibi şikayetler yer almaktadır.

Dijital cihazların 2 saatten uzun süre kullanılması, görmede rahatsızlığa ve dijital göz yorgunluğuna yol açabilir. Ayrıca dijital ekranların neden olduğu yansıma ve parlama, gözyaşı dengesizliği ve kuru göz hastalığına neden olabilir. Dijital ekranlara odaklanma, göz kırpma oranlarının azalmasına ve gözyaşının göz üzerinde sağlıksız bir şekilde dağılmasına neden olabilir. Bu durum bazen bulanık görme ve ağrı şikayetlerine neden olabilir. Göz kuruluğundaki artış, göz sağlığını kalıcı olarak etkileyebilir ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla, göz kuruluğu ve belirtileri ciddiye alınmalıdır.

Kontakt lens kullanan bireyler, dijital göz yorgunluğu açısından daha riskli olabilirler. Kontakt lens kullanımının neden olduğu göz kuruluğu, dijital göz yorgunluğunun neden olduğu şikayetleri daha da artırabilir. Kontakt lens kullanan bireyler, uygun gözyaşı damlası kullanımı için göz hekimlerine başvurmalıdır.

Dijital ekran kullanımı sadece yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda da artmaktadır. Çocuklarda dijital göz yorgunluğunun yanı sıra miyopi ve astigmatizma gibi göz kusurlarının hızla artması, gözlük numaralarının yükselmesi ve dikkat eksikliği gibi önemli sorunlara yol açabilir. Özellikle uzun süre boyunca ekranlara bakarak oyun oynayan çocuklarda bu göz kusurlarının artışı büyük bir sorun haline gelmektedir. Ekran başında geçirilen süre arttıkça miyopi gelişimi hızlanabilir veya mevcut görme kusurları daha da kötüleşebilir. Bu nedenle, çocukların dijital ekran kullanım süreleri ebeveynleri tarafından kontrol edilmelidir.

Peki, dijital ekran kullanımının neden olduğu dijital göz yorgunluğu şikayetlerini önlemek için neler yapılmalıdır:

1.Dijital ekranlara çok yakından bakmamaya özen gösterilmelidir. Ekran ile gözleriniz arasında en az 50-60 cm uzaklık olmalıdır.

2.Dijital ekranlardaki metinlerin uygun büyüklükte olması önemlidir.

3.Dijital ekranlara bakma ve odaklanma süresi makul bir süre boyunca sınırlanmalıdır. En azından 20 dakikada bir ara verilerek uzak nesnelere bakmak ve gözlerin dinlenmesi sağlanmalıdır.

4.Dijital ekranlar göz hizasından biraz daha aşağıda olmalıdır, çünkü ekranların göz hizasından yukarıda olması göz kırpma eyleminde sorunlara neden olabilir.

5.İç mekan havasının çok kuru olmamasına dikkat edilmeli ve yeterli su tüketilmelidir.

6.Uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda olan bireyler, iş yerinde kullanım amaçlı gözlükler veya göz kuruluğu önlemleri için göz hekimlerine başvurmalıdır