Adana, Antalya ve Mersin felaketten son anda kurtuldu ama... Prof. Dr. Zaimoğlu'ndan tüyleri diken diken eden açıklama

Küresel iklim değişikliği ile birlikte birçok felaket peş peşe yaşanmaya devam ediyor. Libya'da meydana gelen ve binlerce kişiyi yaralayan kasırgalar bu sefer ülkemize geliyor. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, son dakika olarak uyardı. Adana, Antalya ve Mersin felaketten son anda kurtuldu ama... Büyük felaket geliyor, herkes hazırlıklı olsun!

Libya'da meydana gelen kasırga ülkede büyük paniğe neden olurken gözler Türkiye'ye çevrildi. Konuyla ilgili önemli araştırmalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Adana, Antalya ve Mersin'de yaşayanları tek tek uyardı. Büyük felaket kapıda, taş üstüne taş kalmayacak. Uzman isimden korkutan açıklama...

TÜRKİYE'Yİ SON ANDA TEYET GEÇTİ

Libya'yı vuran ve son anda ülkemizi teyet geçen kasırga ile ilgili önemli bilgiler aktaran Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, "Kasırga ülkemizi ve özellikle Çukurova bölgesini vursaydı Libya’ya benzer zararla ve kayıplarla karşı karşıya kalacaktık. Çünkü altyapı olarak da kasırgalar için oluşturduğumuz bir altyapımızın olduğunu söylemek çok da mümkün değil. Bu nedenle her şartta Libya’ya benzer durumlar yaşamamız muhtemel olurdu. Bu uyarıyı dikkate alarak bu noktadan sonra kasırgaları da bir afet olarak değerlendirmek zorunda olduğumuzu söylemeliyim." ifadelerini kullandı.

ADANA, MERSİN VE ANTALYA'DA OTURANLAR DİKKAT!

Afetlerde erken uyarı sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok erken bir biçimde aslında kasırgayla ilgili uyarı sistemini çalıştırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de büyük ihtimalle bu yön değiştirmeyi bir miktar öngörüyordu. Dolayısıyla kasırgada son anda bir değişiklik olacağını gördükleri zaman vatandaşlarımıza daha sistematik bir biçimde uyarılarda bulunurdu. Kasırga yön değiştirmesi ile birlikte dünyada kullanılan önleyici sistemlerden biri olan erken uyarı sistemi, erken uyarı olarak kaldı." dedi.

"BOL YAĞIŞ ALACAK"

Adana’nın iklim değişikliğiyle birlikte çok sıcak bir yaz geçirdiğine dikkat çeken Zaimoğlu, kış mevsiminin de soğuk geçeceğini ifade eden Zaimoğlu, "Zor bir yaz geçirdik, aslında bu yaz sıcaklığını iklim değişikliğine bağlı modellemelerle bekliyorduk. Kış aylarındaki beklentimiz Kasım ayından sonra daha çok yağışların olduğu ve belli bölgelerde de soğuk havanın insan hayatını zorlayabileceği noktalara gelebileceğini gösteriyor. Ocak ayı için İstanbul ve çevresinde kar beklentileri var. Bu kış ayları çok yağışlı geçirmeyi bekliyoruz ama bu yağışlar, kuraklık risklerini sonlandırmaya yetmeyecek. Yaptığımız modellemelerde her zaman sapmalar söz konusu olduğunu göz ardı etmemeliyiz." uyarısında bulundu.