Deprem unutulunca deprem sigortasına talep azaldı
Isparta’da 13 yıldır sigorta şirketi bulunan Tuğba Şenol, Isparta’da kendisine gelen kazaların büyük çoğunluğunun alkolden kaynaklandığını söyledi. Şenol, 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası sigortaya olan talep kısa süre arttı ancak gündemden düşünce talep de düştü” dedi.
Vatandaşların kaskoyu tam olarak bilmediğini belirten Şenol; “Trafik sigortası kişinin karşı tarafa verdiği maddi ve manevi zararları karşılıyor. Kasko da kişinin kendi zararını karşılıyor. Depremden sonra Isparta’da DASK sigortası yaptıranlar çoğaldı. Fakat deprem gündemden düştüğü vakit sigorta yaptırma işlemi bir anda durdu. Maalesef Isparta halkı sigortayı pek fazla bilmeyen bir toplumdur. Sigorta risk demektir. DASK sigortalarında binanın metrekaresine göre yapılış tarzına ve yapım tarihine göre değişiyor. Isparta şartlarında kentimiz 1. Derece deprem kuşağı olduğu için örnek olarak 100 metrekare bir evin deprem sigortası ortalama olarak 470 bin TL civarında çıkıyor. O da 330 bin liralık bedel tutuyor.Hasar oluştuğu zaman bu kadar para alıyor. Bunun üstünü tamamlamak için bizler de müşterilere Konut sigortası öneriyoruz. O da aynı şekilde deprem, sel,su baskını ve yangınlarda tamamlıyor. O yüzden bunu paket olarak öneriyorum. Bu DASK sigortasından ayrı yapılıyor. Bu ikisi paket alındığı zaman herhangi bir felaket durumunda Isparta’da ortalama olarak evin fiyatı 1,5 milyon TL, biz bu sigortayı yaptığımız zaman 800 ila 900 bin bina bedeli giriyoruz. Bu şekilde vatandaş felaket durumunda evinin karşılığını alıyor” dedi.
FİYATLAR İNANILMAZ ARTMIŞ DURUMDA
Geçen yıllara göre trafik sigortasında büyük artış olduğunu söyleyen Şenol ; “Ülkemizin ekonomik durumu ortada bu yüzden bazı fiyat artışları oluyor. İnsanlar bu yüzden gergin, bu gerginliği de bizden çıkarıyorlar. Bizler sigortacı olarak daha çok şu tarz durumlarla karşılaşıyoruz. Vatandaş kaza yapıyor. Kaza yaptığı an da bizi arayarak acil kasko yapmamızı istiyor. Bir müşterim sabah 4 civarında arka arkaya arayarak kasko yapılmasını istiyor. Kasko yapmadığımız için şikayet ediliyoruz. Kasko şirketleri kaza durumunda bilirkişi atıyor. Alkollü kaza yapıp sürücü değiştirerek başka birini geçiriyor. Fakat hasar sonrası bilirkişi atandığı için bu ortaya çıkıyor ve hasar ödenmiyor. Isparta’da genelde bize gelen kazaların büyük bir çoğunluğu alkolden kaynaklanıyor. Yine Isparta’da duran araca vurup kaçma olayları çok oluyor” ifadelerini kullandı.