Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal karar
İş hayatında genel olarak bilinen bir kural olarak, işçinin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı talep etme hakkı olmadığı bilinse de bazı durumlarda mağdur olan işçi, haklarını mahkemede arayabilmektedir. B.K. adlı çalışan, daha iyi şartlarda çalıştırılma vaadiyle işinden istifa etti.
Ancak, geçen süreye rağmen vaadini yerine getirmeyen işveren, B.K.'yi işe almadı. Hem işinden hem de kıdem tazminatından mahrum kalan mağdur işçi, İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, kıdem tazminatı ve diğer taleplerin kabul edilmesine karar verdi. Davalı işveren ise kararı temyize götürdü.
Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yeni işverene güvenerek işinden istifa eden bir çalışan, işe başlatılmaması durumunda, kıdem tazminatını ve işe başlayana kadar geçen sürede doğan ücret alacağını işe almayan işverenden talep edebileceğine hükmetti.
Kararda şu ifadelere yer verildi:"Dava dosyasında bulunan ve inkar edilmeyen, icap ve kabul içeren yazışmalara göre, davalının işten istifa etmesinin istendiği ve davacının bu şekilde hareket ettiği açıktır. İstenen belgelerin sunulması ve göreve başlama bildiriminin yapıldığı aşamada işe alınmadığı için; davacının kıdem tazminatı miktarı ve işe başlayana kadar geçen sürede doğan ücret alacağına dayalı zararını tazminat olarak talep etme hakkı vardır ve mahkemenin kararı doğru bulunmuştur."