DSİ Bölge Müdürü Erkan: Gölü çiftçiler değil buharlaşma kurutuyor

DSİ (Devlet Su İşleri) Bölge Müdürü Osman Erkan, Eğirdir Gölü’nde görülen kurumanın ne çiftçilere verilen sulama ne de belediyeye verilen içme suyundan değil buharlaşmadan kaynaklandığını söyledi.

Erkan, TİNGADER (Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) Genel Başkanı Mehmet Ali Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Aktürk’ün ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’ndeki çekilmenin iddia edildiği gibi elma üreticilerine verilen su nedeniyle yaşanmadığını söyledi. Bir başka iddianın da içme suyundan kaynaklandığı şeklinde olduğuna dikkat çeken Osman Erkan bunun da gerçeği yansıtmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Bu iki iddianın payı yok mu? Var elbette ve ama buharlaşmanın çektiği yaklaşık 500 milyon metreküp suyun yanında çok küçük miktarda kalır. Isparta’ya verilen yıllık su miktarı yaklaşık 10 milyon metreküp. Buharlaşmaya şimdilik bir şey yapamıyoruz ama göle verilen su miktarını arttırdığımızda kurumayı yavaşlatabiliriz, suyun hızlı çekilmesini önleyebiliriz.”

Erkan, Eğirdir Gölü’ne can suyu olacak Yılanlı Suyu projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını, hazırladıkları ve yaklaşık 2 milyar liraya mal olması düşünülen projeyi Bakanlığa sunduklarını hatırlattı.