Antalya’nın mor üzümü Alanya'nın nesi var ?

Mehmet Ali Dim’in genel başkanlığını yaptığı  Küresel  Gazeteciler Konseyinin  dördüncü buluşması,  30’a yakın ülkeden 150 civarında yerli ve yabancı  gazetecinin  katılımı  ile  Alanya'da gercekleştiriliyor. Müthiş bir organizasyon.  Emeği geçenlere teşekkürler.

“ Antalya’nın Mor Üzümü / Sevenler Boyu Uzunu” türküsünü yerel bir radyodan dinleyince  duygulandım. Neriman Tüfekçi'nin Hüseyin Balkan ve Nimet Balkan'dan derlediği 9 8lik bir Antalya türküsü. 

Bu türkü neler anlatmıyor ki! Yüzyıl öncesinin adeta kültürel  fotografı çekilmiş. Mor üzümün Antalya’da yetiştirilme sebebinin, halk tarafından  damak tadına uygun olduğu için     tercih edildiği anlaşılıyor.  Boyu uzun kadınlar  bölge insanın anatomik özelliğini  betimliyor gibi.

Ayrıca  iç dağlık bölgelerde  halkın su ihtiyacını karşılamak üzere  kuyuların çokluğuna vurgu  yapılıyor. Kıyılarının çayır çimen olması da,  bölgenin gayet  yeşil bir bitki örtüsüne  sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca avcılık bölgenin geçim kaynakları arasında bulunduğunun ispatı.

Türkü sözlerinde   geçen ‘Antalya'nın altı bakır’ ifadesi, bölgenin yeraltı maden zenginliğine işaret ediyor. Umarım altın  falan çok değildir.  Yoksa o gördüğümüz yemyeşil zümrüd gibi  dağ taş  talan edilir. Tam takır kuru bakır kalır.

Antalya’da yetişen ve halk arasında “Mor Üzüm” olarak adlandırılan üzüm çeşidi adeta Antalya ile özdeşleşmiş ve simgesi haline gelmiştir.

Antalya'nın iklim şartının uygun olan meyvelerden biri mor üzüm. Adından anlaşılacağı gibi  rengi mor, sulu, lezzetli, iri taneli ve birden fazla çekirdekli bir üzüm türü.

Antalya  meyve ve sebze  cenneti. Dolayısıyla Alanya’yı, Antalya'dan ayrı düşünmek doğru olmaz. Bu baglamda Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirildigini belirtmeliyim.

Bölgenin iç kesimlerinde tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar üretiliyor. Sera ile üretim Antalya Bölgesinde, son yıllarda büyük gelişme göstermiş.

Mandalina, limon, greyfurt Antalya’nın başta gelen gelir kaynaklarından. Zeytincilik oldukça gelişmiş. Meyvecilikte  öyle. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişiyor.

Soya üretimini %91, yer fıstığı üretimi % 90, turunçgil üretimi %89, susam üretimi %80, anason üretimi %65, karpuz üretimi %29, sebze üretimi %26, domates üretimi %21, üzüm üretimi %17, zeytin üretimi %15'i Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ürünlerdir.

Sonuç olarak Antalya'da  ne varsa aynısı belki de fazlası Alanya'da var. Türküler güzeldir. Türküler bizi anlatır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI Sümer tabletlerinde Dut ağacı ve Göbeklitepe Ekolojisi ile bağlantısı! Aman dikkat göller bölgesi çöller bölgesine dönüşüyor! 18 Mayıs: Dünü ve bugünü Antalya ve Alanya’daki Ruslar Dışişleri eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu bekliyor! Paris; Bakü ile Erivan arasındaki barış sürecini  neden engelliyor? Yazarın Tüm Makaleleri