Antalya'nın HES sorunu TBMM’de

Antalya’nın Konyaaltı İlçesi’nde yer alan ve yemyeşil doğası ile bilinene Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan 198 milyon TL maliyete sahip olan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. HES projesi kapsamında Doyran Mahallesi'nde halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı düzenlendi.  Toplantıda tepkilerini dile getiren Doyran halkı HES istemediklerini vurguladı. 

SU KAYNAKLARI CİDDİ ZARAR GÖRECEK 

Su kaynakların doğal akışını engellemesi ve tarım arazilerinin sulanması için kullanılan suyun miktarında ciddi düşüler yaşanacağı için HES istemeyen vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Vatandaşlar, HES’in yapılması halinde Antalya’nın içme suyu için önemli bir kaynak olan Doyran Göleti’nde meydana gelecek hasar seebiyle çevrenin olumsuz yönde etkileneceğini savunuyor.

COŞAR KONUYU MECLİSE TAŞIDI 

Doyran sorununu TBMM’ye taşıyan isim ise CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar oldu, 108 dönüm arazinin yüzde 95'i orman, yüzde 5'i ise vatandaşın tarım arazisi olduğunu ve bu alanların çok büyük zarar göreceğine dikkat çeken Coşar, “Antalya'nın Konyaaltı ilçemiz sınırlarında bulunan Doyran ve Geyikbayırı Mahallelerine HES yapılması planlanmaktadır. Doyran'da doğa katliamına yol açacak HES projesinde kullanılacak 108 dönüm arazinin yüzde 95'i orman, yüzde 5'i ise vatandaşın tarım arazisidir. Yapılmak istenen HES'le Doyran ve Geyikbayırı başta olmak üzere, Konyaaltı'nın yer altı ve yer üstü su kaynakları da zarar görecektir. Bölge halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler derelerinde HES istemiyor. HES yapılacak alan hâlihazırda su sıkıntısı yaşamaktadır. Küresel iklim krizi nedeniyle suyun kıymetli olduğu bu dönemde rant uğruna derelerimizi kurutan, ormanlarımızı yok eden, doğayı betonlaştıran, tarımı bitirecek HES'i istemiyoruz” dedi.