Antalyalılar toplu taşımayı unuttu!

Pandemi süreci, Antalya’da toplu taşıma kullanımını önemli ölçüde değiştirdi. Pandemi öncesinde günde yaklaşık 380 bin kişi toplu taşıma araçlarını kullanırken, bu sayı günümüzde 260 bin kişiye kadar düştü. Birçok Antalyalı, COVID-19 salgını ile birlikte bireysel otomobil kullanımına yönelerek toplu taşımadan uzaklaştı. Toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kurallarının uygulanmasının zorluğu ve kalabalık ortamlar, birçok insanı toplu taşıma yerine özel araç kullanmaya itti. Toplu taşımanın bu denli azalması, Antalya’nın büyükşehirler arasında toplu taşıma kullanımında son sıralarda yer almasına neden oldu.

  ANTALYA SON SIRALARDA

Antalya’da pandemi döneminde 650 toplu taşıma aracı hizmet verirken pandemi sonrasında ise bu sayı değişmedi. Üstelik ulaşımın kalitesinin arttırılması amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ve özel halk otobüsleri sahipleri de araçlarını yenileme yoluna gitti. Toplu taşımaya olan talebin azalması ile Antalya, toplu taşıma kullanımında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerin gerisinde yer aldı. Toplu taşıma araçlarının kullanımın azalmasına neden olan sebeplerin arasında şehirde pandemi sonrasına hızla artışa geçen elektrikli scooterlerin artışında etkili oldu. Vatandaşlar kısa mesafelerde bu tür araçları tercih ettiği görüldü. Kentte toplu taşımaya olan talebin azalması şehrin trafik yükünün artmasına neden oldu.  

SOMUT ADIM YOK

Özellikle yaz aylarında turistlerin de kente akın etmesiyle, şehir trafiğinde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kent genelinde işe gidiş ve geliş saatlerinde ciddi trafik yoğunlukları yaşanıyor. Turizmin paydaşları havalimanına inen bir turistin otele ulaşmasının 4 saati bulduğunu ifade eden açıklamalarda bulunsa da şuana kadar bu sürenin nasıl kısaltılabileceğine yönelik somut bir adım atılmadı. Bireysel araçların kullanımı sadece trafik yoğunluğunun artmasına neden olmuyor aynı zamanda yakıt tüketimini ve dolayısıyla karbon salınımını yükseltiyor. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre uzmanlar Antalya’da toplu taşımayı teşvik etmek için sürdürülebilir ulaşım projelerinin hayata geçirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. 

TOPLU TAŞIMA UNUTULDU

Kentte toplu taşımaya olan ilginin azlığından şikâyet eden Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, “Öncelikli olarak kentte yaşanana bu trafik kaosunun çözmek istiyorsak toplu taşımaya olan ilgilin artmasını sağlamalıyız. Pandeminin ardından vatandaşlarımız toplu taşıma kullanımı unuttu. Bugün talep olsa biz otobüs sayısını iki katına çıkarmaya hazırız. Antalya toplu taşıma kullanımında büyükşehirler arasında en son sırada geliyor. Toplu taşımaya olan talebin artırılması noktasında kararlıyız. Bütün çalışmalarımız bu yönde” dedi. 

YOLA DEĞİL SİSTEME YATIRIM

Kentte yaşanan trafik kaosunun çözüm yolunun toplu taşımanın kullanımının artmasından geçtiğini ifade eden Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Funda Yörük, “Bizim en önemli sorunumuz yolları daha geniş yapmaktan çok, toplu taşıma sistemini çok iyi çözmemiz gerekir. Mahalle ölçeğinde bütün vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını araç kullanmadan yürüyüş mesafesinde çözebilir hale getirmemiz gerekir. İnsanları markete giderken araba kullanmaktan vazgeçirmemiz gerekir. Değilse bir daha çok yollar yapsak da bize yetmez” sözlerine yer verdi.