Antalya’da yılın ilk krizi! Ev sahibi ve kiracılar soluğu Antalya Adliyesi’nde alıyor
Antalya’da 2025 yılının ilk krizi ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanıyor. TEFE-TÜFE oranına göre yeni yılda kira zam oranı yüzde 58 olarak belirlendi. Kira artışında kontrat zamanını beklemeyen çok sayıda ev sahibi ve kiracı arasında uyuşmazlık yaşanıyor. Kira ücretlerinin oldukça yüksek olduğu Antalya’da Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası İsmail Çağlar, şehir genelinde kiralık yapıların eksper aracılığıyla satış ve kira değerinin belirlenmesi halinde kiracı ve ev sahipleri arasında kriz yaşanmayacağını ifade etti. Eksper yapılan yapıların gerçek değerinin ortaya çıkacağını ve satış ile kira bedelinin ona göre belirleneceğini anlatan Çağlar, meslek odasına konuya ilişkin çok sayıda şikayetin yapıldığını anlattı.
YENİ YILDA ŞOK EDEN FİYAT ARTIŞLARIAntalya’da asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan yüzde zamların ardından, kira fiyatlarının hızla artmasına neden oldu. Şehirde birçok evin aylık kirası, 22 bin TL olan asgari ücreti geçerek dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir barınma krizine dönüştü. Antalya Emlakçılar ve Oto Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Antalya’da kiralık evlerde fiyatlar çok yüksek. Biz uzun süredir söylediğimiz gibi kirada bulunan evlerin tamamının eksperle değerleri belirlenmeli. İşte o zaman ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan uyuşmazlıkların önüne geçilir. Yeni yılla birlikte TEFE-TÜFE oranına göre kira bedeli yüzde 58 oranında artırılacak. Bir yandan yüksek kira bedeli ödeyen vatandaşın ödediği bedel artacak, diğer yandan ise geçmişten bu güne düşük kira bedeli ödeyen vatandaş çok fazla etkilenmeyecek” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEN AİLE NE YAPACAK?Antalya'da asgari ücret zammının ardından ev sahipleri kiralarını fahiş bir zamla artırdı. Birçok ev kirası yeni yılda belirlenen asgari ücreti de geçti. Kentte barınma krizi giderek büyüyor. İsmail Çağlar, “Antalya’daki kira artışları, dar gelirli vatandaşlarımızı daha da zor duruma soktu. Asgari ücretle geçinen bir ailenin, artan fiyatlar karşısında barınması mümkün değil. Bu durumu durdurmak için ilgili kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve müteahhitler bir araya gelmeli. Herkes taşın altına elini koymalıdır. Yapılarda eksper çalışması kısa süre içerisinde yapılmalıdır. Bu sistem bir Avrupa modeli. Avrupa’da kiracı ile ev sahipleri arasında her hangi bir sorun yaşanmıyor. Eksperi yapılan evin değeri oranında kira bedeli ödeniyor” şeklinde konuştu.
KİRACILAR DAYANIŞMA PLARTFORMU İSYAN ETTİ!Antalya’da Kiracılar Dayanışması Platformu kurucusu Cengiz Kul ise kira artışlarını fırsatçılık olarak değerlendirerek ev sahiplerine tepki gösterdi. Kul, “Antalya’da yaşamak artık bir lüks haline geldi. Kepez ile Muratpaşa ve Konyaaltı ilçeleri arasında bile fiyat farkı kalmadı. Her evde çalışan bir kişinin geliri kiraya gidiyor, diğer kişinin geliri ise temel harcamalara. Peki, sosyal hayat nerede? İnsanlar barınma hakkını kaybediyor. Sesimizi neden kimse duymuyor? Kirada oturanların suçu nedir? Bizim çocuklarımızın gelecek hakkı ellerinden alınıyor. Mahkemeler davalarla doldu taştı, ev sahiplerine kim dur diyecek?” dedi.
ELDEN KİRA ÖDEMELERE CEZAİ UYGULAMAHazine ve Maliye Bakanlığı, Antalya ve Alanya gibi bölgelerdeki kiracılara yeni bir düzenleme getirdi. Artık konut ve iş yeri kiraları yalnızca banka ve PTT şubeleri üzerinden ödenebilecek; elden ödeme yapılması durumunda kiracılara ve mülk sahiplerine 5 bin TL ile 20 milyon TL arasında ceza uygulanacak. Bu düzenleme, vergi kayıt dışılığını önlemeyi ve kiracıların haklarını korumayı amaçlıyor.