Antalya’da hortumun bilançosu ağır oldu: 700 milyon TL!
Antalya’da hafta sonu etkili olan sağanak yağmur, fırtına ve hortum çiftçiyi adeta can evinden vurdu. Aksu, Serik ve Manavgat’ta etkili olan hortumda çiftçilerin seraları büyük zarar gördü. Demirleri ve naylonları fırlatıp atan hortum, seralardaki domates, biber ve patlıcanlara da büyük zarar verdi. Gece seralarına gelen çiftçiler gördükleri manzarayla neye uğradığını şaşırdı. Hortumun vurduğu bir başka nokta ise Kundu mahallesi oldu. Burada da yaklaşık 100 dönüm alan zarar hortumda kullanılamaz hale geldi. Çiftçiler, aylardır emek vererek ürettikleri ürünlerin kısa bir süre içinde yok olmasıyla büyük bir yıkım hissettiklerini dile getirdi.
700 MİLYON ZARARAntalya’yı etkisi altına alan ‘turuncu kod’un bilançosu da belli olmaya başladı. Antalya Körfez Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, kent genelinde 1000 dönüm alanın zarar görmüş olabileceğini belirtti. TARSİM İl Müdürü ile gün boyunca hasar tespit çalışmalarına katıldığını ifade eden Alp, “En ağır hasar Aksu’da var. Seranın yapımına göre zarar değişir. 1 milyona da sera yaptıran var 700 bin TL yaptıran da var. Sigortasız yerler de var. Yüzde 15’i sigortalı bulunuyor. Devletimiz şefkatli kollarını çiftçimize açacak. Bu insanlar hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı veriyor. Hasar tespit çalışmaları 2 gün daha sürer” dedi.
YAŞAMAK ZORUNDAYIZTARSİM’in şartlarının tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Alp, “Bu insanlara hiçbir şey yapılamıyorsa dahi 3-5 senelik 0 sıfır faizli kredi verilmesi gerekir. Bu seraların tekrar yapılma şansı yok. Devletimizin sahip çıkacağına inanıyorum. Hortum vuran seralarda demirin bir tanesi dahi kullanılmaz. Sıfırda yapılması gerekir. Sigorta artık elzemdir. Herkes bunun farkında. TARSİM fiyatları yüksek geliyor. 10 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar sigorta oluyor. Antalya olarak biz bunlarla yaşamak zorundayız” sözlerine yer verdi.
KREDİ ÇAĞRISI15 yıldır olumsuz hava şartları ile mücadele edildiğini ifade eden Alp, “Acilen bu seraların ayağa kaldırılması gerekir. Bankalar ivedi olarak sıfır faizli kredi versin. Çiftçimizin zaten borçları var. Bu borçları ödemekte zorlanıyorlar. Çiftçi ayağa kalkamazsa nasıl ödenecek? Önce biz elinden tutacağız, sonra da çiftçi borcunu ödeyecek. Bu ülkeye para getirecek. Antalya’da turizm sezonu kapandı, tarım sezonu başladı. Şimdi onların yanında olma zamanı geldi” açıklamasını yaptı.