Antalya’da domatesin yerini yer fıstığı alıyor!

Antalya’da örtü altı sebze yetiştiriciliğinde ürünlerin para etmemesi çiftçiyi alternatif ürünlere yönelmek zorunda bıraktı. Muz, ejder meyvesi, avokado gibi tropikal ürünlere yönelen çiftçilerin son gözdesi yer fıstığı oldu. Kumlu toprağı seven yer fıstığı üretimi için en çok tercih edilen bölgeyse Aksu ilçesi oldu. 

ALTERNATİF ÜRÜNLERE GEÇİŞ HIZLANDI

200 bin dekar alanda üretim yapılan Antalya’nın Aksu ilçesi tarımsal yeniliklerin de ilk adresi olmayı sürdürüyor. Türkiye ve Antalya’nın en önemli örtü altı sebze üretim merkezi arasında bulunan Aksu’da yıllık 400 bin ton domates üretimi gerçekleşiyor. Domates üretiminden hak ettiği kazancı alamayan çiftçilerse alternatif ürünlere geçiş hızını arttırdı. Tropikal meyve seralarının ardından çiftçinin son gözdesi yer fıstığı üretimi oldu. Tarlada alıcı bulan yer fıstığı üretiminde Aksu’daki ekili alanların miktarı 500 dekarın üzerine çıktı. 

ÇİFTÇİ AKSU KURŞUNLU’YU TERCİH EDİYOR

Aksu ilçesi, Kurşunlu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan toprak, yapısıyla yer fıstığı üretimi için çok elverişli. Bu durumun farkında olan çiftçilerin birçoğu yer fıstığı üretimi için Kurşunlu’da tarla kiralıyor ya da satın alıyor. Mayıs sonu ya da Haziran başı atılan tohumlar en geç 5 aylık sürecin ardından ürün olarak alınıyor. 100 dönümlük bir alandan 50 ton yer fıstığı almak mümkün. Ürünler tarlada alıcı buluyor ve öncelikle yurt dışına gönderilerek ülkeye döviz girdisi sağlıyor. 

MALİYETE GÖRE BEREKETLİ KAZANÇ 

Yerfıstığı üretiminde modern tarım uygulamaları oldukça önemli. Üretimi maliyetli olan yer fıstığının maliyete göre kazancı da oldukça bereketli. Yer fıstığı uygun arazi, doğru ekipman ve modern yöntemler birleşince masrafını kurtaran, kazanç sağlayan bir üretim haline dönüşüyor. Yerfıstığı her toprakta yetişmiyor. Ürünün yetişeceği toprağın biraz kumlu, çakıllı olması gerekiyor. Yağmurlama sulama yerfıstığı üretiminde büyük verim artışı sağlarken kaliteyi de aynı doğrultuda arttırıyor.