Antalya Barosu'ndan güçlü bir çağrı: "Her türlü şiddetin karşısındayız”

Antalya Barosu’nun Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Üyesi Avukat Gamze Eroğlu, yeni yönetime çağrıda bulunarak, “Körüklenen kadın düşmanlığı nedeniyle kadınlara karşı her türlü saldırının artarak sürdüğünü gördüğümüz bu günlerde. Bizler için kadına yönelik şiddeti “meşrulaştıran ve normalleştiren” her türlü çabanın önündeyiz. Dolayısıyla yeni seçilecek yönetimden ve oluşacak baro kurullarından da bu hassasiyeti gözetmelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

AVUKAT EROĞLU MESLEKTAŞLARININ VE KADINLARIN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ 

Konuşmasına, “Kurulduğumuz günden beri gönüllülük esasıyla yürüttüğümüz; kadına yönelik şiddetle ilgili dava takipleri, gerek baromuz nezdindeki staj okulu, adli yardım ve CMK, gerekse ilimizin pilot bölge seçilmesi nedeniyle kurulumuzun da katkılarıyla hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı kapsamında gerçekleştirdiğimiz eğitimler, 25 Kasım ve 8 Martlar için yaptığımız etkinlikler ve diğer çalışmalarımız bu yılki faaliyet raporumuzda da yerini alarak dikkatinize sunulmuştur" diyerek başlayan Eroğlu, meslektaşlarının ve kadınların sorunlarına dikkat çekti.

 “HER TÜRLÜ ŞİDDETİN KARŞISINDAYIZ”

Her türlü şiddetin karşısında durduklarını söyleyen Eroğlu, sözlerini şöyle devam etti:
 “Taciz, tecavüz, mobing ve fiziksel şiddete uğrayan kadınların, avukatların, stajyer avukatların ve LGBT bireylerin yanında olduklarını söyleyen Eroğlu, “Bizler; kurul olarak mesleki faaliyetlerini sürdürürken, taciz, tecavüz, mobbing, ısrarlı takip, psikolojik ve fiziksel şiddete uğrayan avukat, stajyer avukat ve baro personeli kadın ve LGBT bireylerin yanında olduğumuzu buradan açıkça dile getiriyoruz. Politika belgesi ve Birim ile amaçlanan, kadınların çalışma hayatında maruz kaldıkları her türlü şiddetin karşısında durduğumuzu göstermektir. Baromuz; çalışma hayatında şiddet ve tacize maruz kalan meslektaş, stajyer avukat ve baro personelinin başvurusu halinde başvurucunun ikincil mağduriyetini önlemek adına onun yanında olacağının, sürecin yürütülmesinde gerekli özen ve eşitlik yükümlülüklerine uygun hareket edileceğinin teminatını vermiştir. Birim veya baroya yapılan bu nitelikteki başvurular gizlilik esasına göre titizlikle değerlendirilmektedir. Birimin de desteğiyle tacizden, şiddetten arındırılmış adliyeler, ofisler ve çalışma ortamları sağlamayı amaçlıyoruz.”

“ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR!”

Kadın meslektaşlarının mesleki faaliyetlerini sürdürürken cinsiyetleri nedeniyle uğradığı taciz, cinsel saldırı, mobbing, ısrarlı takip, psikolojik ve fiziksel şiddetin artarak devam ettiğini kaydeden Eroğlu, “Bu bağlamda avukat ve stajyer avukat kadınların konuşulduğu, listelendiği veya işaret edildiği whatsapp grupları olduğunun duyumlarını alıyoruz. Bu tip whatsapp grupları kurmak ve burada meslektaş kadınları objeleştirici tanımlar yapmak mesleki sıfatı ne olursa olsun kimsenin haddine değildir! Ve artık kadınlar da bu çirkinliklere karşı susmayacak, birbirlerinden aldıkları güçle failleri “listeleyerek” ifşa edecektir, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

“KADIN DÜŞMANLIĞI VE CEZASIZLIK ALGISI KÖRÜKLENEREK ARTIYOR”

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının çekilmesi, 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanmaması sebebiyle toplumdaki cezasızlık algısının güçlendiğini ifade eden Eroğlu, “Körüklenen kadın düşmanlığı nedeniyle kadınlara karşı her türlü saldırının artarak sürdüğünü gördüğümüz bu günlerde. Bizler için kadına yönelik şiddeti “meşrulaştıran ve normalleştiren” her türlü çabanın önüne geçmek adına, staj eğitiminde kurul derslerimizi bütün stajyer avukatların katılımıyla yapabilmek önem arz etmektedir. Kaldı ki özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın da özellikle CMK nezdinde en çok karşılaştığı vakalar yine kadın ve çocuğa yönelik şiddet ile istismardır. Dolayısıyla yeni seçilecek yönetimden ve oluşacak baro kurullarından da bu hassasiyeti gözetmelerini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“SESİNİ ÇIKARAMAYANLARIN SESİ OLUYORUZ”

Kurulun kurulduğu 2009 yılından bu yana gönüllülük esasıyla çalışarak, “kadın kadının yurdudur” düsturuyla her türlü şiddete maruz kalan kadınları ayrımcılık yapılmadan destekte bulunduklarını söyleyen Eroğlu, “Her gün en az üç kadının -üstelik artık son derece vahşice şekillerde- öldürüldüğü bir coğrafyada sesini çıkaramayanların sesi olmaya çalışıyoruz. Bu salondaki meslektaşların bir an için geriye dönüp en başta hukuk fakültesine girme sebebini düşündüklerinde, eminiz ki çoğu, cevap olarak hak savunuculuğu yapmayı bulacaktır. Şimdi sizlerden bir de en temel insan hakkı olan yaşam hakkını, spesifik olarak ise cins kırımına uğrayan kadınların yaşam hakkını, bu kadar ağır şartlar altında korumaya çalışan bizlerin ortaya koyduğu işin ciddiyeti ve zorluğu hakkında düşünmenizi dileyerek konuşmama son veriyorum” dedi. 

ANTALYA BARO BAŞKANI BUGÜN BELLİ OLACAK

Antalya Barosu Genel Kurulu Olağan Toplantısı 19 Ekim Cumartesi günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirildi. Bugün ise Baro başkanlığı 4 isim yarışacak. Aday olan isimler ise Av. Alper Köleoğlu, Av. Ali Çağdaş Bozaner, Av. Cenk Soyer ve Av. Mücahit Gündoğdu oldu.