Alanya'da otelciden büyük tepki

Artan maliyetler ve döviz kurunun baskılanması nedeniyle turizmcilerin mağduriyeti artıyor. Alanyalı turizmciler, konaklama fiyatlarının yeterince artmaması, döviz kurlarının stabil kalması gibi olumsuz etkenlerin yanı sıra, girdi fiyatlarındaki artışların kar oranlarını adeta sıfırladığını ifade etti. Öte yandan otelcilerin ödemek zorunda olduğu 29 kalem vergi ve aidat da bellerini büküyor. Alanya turizm sektörü temsilcileri otelcilerin ödediği 29 kalem vergi ve aidatın çok fazla olduğunu belirterek otelcilerin vergi ve aidat yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

29 KALEM VERGİ VE AİDATIN İÇİNDE NELER VAR?

Otelciler, Maliye Bakanlığı’na yüzde 25 kurumlar vergisi, yüzde 10 KDV, gelir vergisi, cirodan yüzde 2 pay konaklama vergisi, cirodan yüzde 0.50 pay tanıtım ajansı, TAPDK uzatma damga vergisi. Ticaret Odası’na yıllık aidat bedeli, yıllık munzam aidat bedeli. Çevre Bakanlığı’na 3 yılda 1 kez müzik yayın ruhsatı, her ay çevre danışmanlık hizmeti, her ay havuz hijyen ölçümleri, 1 kez sürdürülebilir turizm sertifikası, Çevre Bakanlığı’na 1 kez ÇED raporu, yılda 1 kez tehlikeli atık ayrıştırma yükümlülüğü ve taşıma bedeli, yılda 1 kez tehlikeli atık bertaraf bedeli. Belediyeye her yıl emlak vergisi, her yıl Ç.T.V., her yıl ilan-reklam, her yıl eğlence vergisi, yılda 1 kez ASAT kanalizasyon atığı ölçüm bedeli, 5 yılda 1 kez ASAT bağlantı kalite kontrol ruhsatı. Çalışma Bakanlığı’na her yıl her bir personele iş güvenliği eğitimi, her yıl her bir personele yangın eğitimi, her yıl ilk yardım sertifikalı personel istihdamı, açık dönem cankurtaran bedeli. Tarım Bakanlığı’na 12 ay 300 yatak üstü zorunlu gıda mühendisi istihdamı, her yıl müzik birlikleri telif bedeli, her yıl TSE asansör muayene ve güncelleme bedeli ödüyor.

'OTELCİLERİN VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ'

Incoming temsilcilerinden Alanyalı turizmci Cengiz Topçu, "Özellikle kovid ve sonraki süreçte konaklama ve ulaştırma hizmetlerindeki harcamalar hissedilir derecede arttı. Bunu özellikle kamunun cari açığı gidermenin bir yolu olarak vergileri arttırması izledi. Şu anda hemen hemen her gün bir vergi kaleminin ödemesi gerçekleşiyor. Bunun yanında özellikle sektörün yeni tanıştığı harcama kalemleri ortaya çıktı. Elde edilen gelirin ağırlıklı euro cinsinden belirlenmesi ve kur artışının uygulanan politikalar gereği baskılanması önümüzdeki zor günlerin habercisi olarak görünüyor. Her ne kadar gelen sayısında azda olsa bir artış öngören sektör aynı karlılıkların hissedilir derecede düştüğü bir sezon öngörüyor. Buna son günlerde gelen yeni zamlarda eklenince sıkıntının daha büyük olduğunu görebiliriz. Son zamanlarda maalesef pahalı imajı ile anılan ülkemizin daha da pahalı olması muhtemel görünüyor. Kamunun en azından oluşan vergi yükünü hafifleterek sektöre destek vermesini bekliyor ve umut ediyoruz" dedi.

'OTELCİLERİN KAR ORANLARI ADETA SIFIRLADI'

Konaklı Turistik İşletmeciler Birliği (KONTİD) Başkanı ve ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Orkan, "Konaklama sektöründe, konaklama fiyatlarının yeterince artmaması, döviz kurlarının stabil kalması gibi olumsuz etkenlerin yanı sıra, girdi fiyatlarındaki çok yüksek artışlar kar oranlarını adeta sıfırlamıştır. Yaklaşık 30 farklı kalemde ödenen çeşitli vergi ve benzeri ödemeler de ayrı bir ciddi maliyet oluşturmaktadır. Daha da önemlisi bu kadar çok ödeme kaleminin takibi mesuliyeti ayrı bir uğraşı gerektirmektedir. Bu ödemelerin mümkün olduğunca aza indirgenerek belli birkaç kalem altında toplanması kolaylık sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

'OTELCİLER '7 KOCALI HÜRMÜZ' GİBİ’

Turizmci ve ekonomist Metin Erdem, "Otelciler '7 Kocalı Hürmüz' gibi. Her önüne gelen vergi, resim harç alıyor. Vergi ödenmesine karşı değilim ama bu kadar çok bakanlık ve vergi kalemi ile muhatap olmak otelcileri bürokrasiye boğduruyor. Enerjisini alıyor. Turizm bakanlığı belge veriyorsa denetliyorsa tüm işlemler tek bakanlık üzerinden yürümeli. Otelci her şeyin vergisini zaten ödüyor. Konaklama vergisini anlamsız buluyorum. Türkiye'de en önemli sorunlardan birisi bakanlıklar ve devlet daireleri arasında koordinasyon yok. Birisinin çıkardığı kanun veya yönetmelikten diğerinin haberi olmadığı gibi vergilendirme konusunda da aynı koordinasyonsuzluk var. Otelci bir anlamda verginin vergisini ödüyor. Türkiye’nin vergi reformuna ve sektörsel vergilendirmeye geçmeye ihtiyacı var" diye konuştu.

'KONAKLAMA VERGİSİ AZALTILIRSA SEKTÖR İÇİN İYİ OLUR'

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Şükrü Cimrin, "Otelcilikte taviz veremeyeceğimiz konular var. Tasarrufu doğru yerde yapmak lazım. Vergilerin birçoğu olması gerektiği gibi. Yalnızca konaklama vergisini cirodan yüzde 2 ödüyoruz. Konaklama vergisi azaltılırsa sektör bir nebze mutlu olur. Otelcilerin üzerinde çok yüksek bir yük var. İşimizin doğasında olan gereksinimlerle ilgili katlanmak olduğumuz meblağlar. Bu meblağlar ödenirken kolaylığa gidilirse otelcilerin yararına olur" dedi.