AK PARTİ MİRYOKEFALON ÇIKMAZI NE ZAMAN YOLUNA GİRECEK?

Isparta’nın yüksek çıkarlarını her zaman önceliğimiz olarak yaptığımız gazetecilik hayatında kimseye yüzsuyu dökmedik ve kimsenin de ne yağdanlığı ve ne de yalakası olmadık. 

Gazetecilik etik kuralları neyi gerektiriyorsa hep onu yaptık. Satılık ve kiralık kalem kullanmadık. Sadece ve sadece sizlerin fahri avukatlığını ve tercümanlığını yaptık  

17Eylül 1176 tarihinde ilimizde kazanılan Miryokefalon savaşını 16 Eylül 2019 tarihinden itibaren TTD (Türk Tarih Kurumu) nezdinde tescil edilmesi için yapmış olduğumuz girişimlerin sonuç vermesi için ne gerekiyorsa yaptık. 

Türkiye'nin ve Isparta’nın kanayan yarası haline gelen Miryokefalon zaferinin 847 yıldır nerede kazanıldığının belirlenmesi ve TTK nezdinde tescil edilmesi için hem Isparta Belediye Meclisinin oy birliğiyle aldığı karar için vermiş olduğumuz 32 maddelik raporun yanı sıra 14 Kasım 2019 tarihinde İl Genel Meclisine sunmuş olduğumuz ve resmi kayıtlara geçen raporun üzerinden geçen yıllara rağmen istenilen sonuca ulaşılamaması bizleri kahretmiştir.  

İl Genel Meclisi toplantı salonunda tüm meclis üyelerine kürsüden okuduğumuz 14 Kasım 2019 tarih ve 001 sayılı raporun ayrıntılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.  

ISPARTA İL GENEL MECLİSİ SAYIN BAŞKANLIĞINA 

SULTAN KILIÇARSLAN'NIN KAZANDIĞI MUHTEŞEM ZAFERİN YERİNİN TESCİLİ İÇİN TOPYEKÜN AYAKLANMA VE ÜZERİMİZDEKİ ÖLÜ TOPRAĞI ATMA ZAMANI GELMİŞTİR. 

843 senedir Sultan Kılıçarslan'nın Bizans İmparatoru Manuel'i 100 binlik ordusu ile birlikte yenip, esir aldığı Miryokefalon savaşının kazanıldığı yerin hala tartışma konusu yapılması milletçe büyük bir ayıbımızdır. 

O nedenle Selçuklu Sultanı Kılıçarslan ve şehitlerimizin ruhunu şad etmek için Isparta olarak Türkiye ve Dünyada adını duyurarak soyso-kültürel ve sosyo- ekonomik bir fayda ve paydada yerimizi almak istiyorsak yapmamız gereken sorumluluklarımız bulunmaktadır. 

844. Zafer kutlamalarını "DEVLET TÖRENİ'yle yapmamız için mutlaka tescil sorununu gündemimizden çıkarmak mecburiyetindeyiz. 

Malazgirt ve Miryokefalon Zaferlerinin İstanbul'un fethinin sebebi olduğunu unutmamamız lazımdır. 

26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi kazanılmasaydı Miryokefalon savaşı kazanılmazdı. 17 Eylül 1176 Miryokefalon Zaferi kazanılmasaydı 29 Mayıs 1453 İstanbul'un fethi asla mümkün olmazdı. 

O nedenle Miryokefalon zaferinin kazanılmasıyla Ortaçağın kapanıp Yeniçağın açılmasına sebep olan Doğu Roma İmparatorluğunun yok olmasına beşiklik ettiğini hatırlamamız gerekmektedir. 

Kimse, ne TTK, ne üniversitelerimiz, siyasiler ile seçilmişler ve atanmışlar bu uğurda görevden kaçamazlar. 

Bu görev, kutsal bir görevdir. Ekmek, su ve hava kadar önemlidir. 

Haber Akdeniz'in ilk kez 16 Eylül 2019'dan beri başlattığı "MİYOKEFALON ZAFERİNİN KAZANILDIĞI YERİN TESCİLİ KAMPANYASI"'nın hedefine ulaşması için İl Genel Meclisine aşağıdaki önerilerimizi sunmaktan tarihi bir mutluluk ve heyecan yaşamaktayım: 

1-"MİRYOKEFALON ZAFERİ KÜLTÜR, TANITIM VE TURİZM DERNEĞİ " kurulmalıdır. 

Dernek üyeleri gönüllü ve konunun uzmanı akademisyen ve araştırmacılardan olmalıdır. 

2- MIRYOKEFALON ZAFERİNİN YERİNİN TESCİL İÇİN SÜRELİ BİR YAYIN ÇIKARILMALIDIR. (Aylık-3 aylık) 

3-"MIRYOKEFALON ZAFERİN KAZANILDIĞI TOPRAKLARA HOŞ GELDİNİZ” levhaları konulmalıdır. 

4- Sn. Topraklı tarafından hazırlanan Miryokefalon Haritaları ışıklı olarak ilçe giriş-çıkışlarına konmalıdır. 

5- Miryokefalon ile ilgili ne kadar yayın varsa Gelendost'ta toplanmalı ve "MIRYOKEFALON İHTİSAS KÜTÜPHANESİ" kurulmalıdır. Araştırmacıların bilimsel uğrak yeri haline gelmesini yolu açılmalıdır. 

6- SDÜ Tarih Bölümünün Miryokefalon için "DOKTORA ÇALIŞMALARI" yaptırması dönemi başlatılmalıdır. 

7- Gelendost'a Miryokefalon ile ilgili büyük levhalara "SAVAŞ VE ZAFER HİKAYESİ" levhaları dikilmelidir. (TTK' dan yardım alınabilir) 

8- Miryokefalon adı Gelendost'ta yaygın hale getirilmelidir. 

9-Gelendost'ta Ramazan Topraklı'nın adı yaşatılmalıdır. 

10- Gelendost'ta tescil sonrası (veya şimdi) TTK Başkanı Prof. Refik Turan'ın adı yaşatılmalıdır. 

11- Isparta ve ilçelerdeki toplu ulaşım araçlarında Miryokefalon tanıtılmalıdır. 

12- Ulusal Basına Miryokefalon taşınmalıdır. 

13- Yerel Basına da il Genel Meclisi Miryokefalon tanıtım reklamları vermelidir. 

14- Miryokefalon için bir bütçe çıkarılmalıdır. 

15-YİNE RAMAZAN TOPRAKLI'NIN HAZIRLADIĞI VE HABER AKDENİZ İLE BİRLİKTE ÇIKARMAYI DÜŞÜNDÜĞÜ YER ADLARININ YER ALDIĞI TARİHİ BİR HARİTANIN ÇIKARILMASI İÇİN İŞBİRLİĞİNE GİDİLMELİDİR. 

16- Eski Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem 1976 tarihinde kazandığımız zaferler ile ilgili kurduğu komisyonun çalışmaları sonucunda ilk kez Miryokefalon zaferinin kutlanmaya başlandığı unutulmamalıdır. Aynı komisyonun verdiği karar doğrultusunda merhum (1995) Hüseyin Şekercioğlu bu kutlamalara ilk kez rehberlik etmiştir. 

17- Sn. Erdem "KÖKÜ MAZİDE OLAN BİR MİLLET" sloganıyla bize ışık tuttuğunu unutmamamız gerekmektedir. 

18-Atatürk 88 yıl önce TTK ve TDK kurarak Türk varlığını ortaya koymak istemiştir. 

19- Valilik (Kültür Müdürlüğü) Kemer Boğazı Köprüsü, sualtındaki tarihi yol ile Yenice Sivrisi ve Akkeçili Köyü çevresindeki tarihi toplu mezarlar için bir çalışma başlatmalıdır. 

20-Türkiye genelinde MEB tarafından resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları yaptırılıp dereceye girenlerin ödülleri Gelendost Belediyesi tarafından savaş yeri olan Yenice Sivrisi'nde verilmelidir. 

21-Yalvaç'ta olduğu gibi Gelendost'a da bir meydana Miryokefalon adi verilmelidir. 

22- Türkiye içi ve Türkiye dışı kıtalararası yolculuk yapan tüm uçaklar, tüm gemiler, yazılı ve led ekranlar ve seyahat acenteleri, TÜRSAB aracılığıyla rehberler, ilgili alana getirilip Ramazan Topraklı tarafından brifing verilerek çalışmalar yapılmalıdır. 

23- İnsan, "ÖNCE KENDİNİ, SONRA KENTİNİ" bilmek zorundadır. Gelendost Belediyesi Isparta öğrencilerinden her okuldan 10 kişi olmak üzere otobüs tahsisi yaparak Yenice Sivrisi'ni tanıtmalıdır. 

24- Ramazan Topraklı fanidir. Ramazan abi, en az 50 tarih öğretmenini Isparta Valiliği emriyle eğitmeli, monitör haline getirmelidir. Bu eğiticiler ilerde kafileler halinde ilimize gelecek gruplara rehberlik edeceklerdir. 

25-Elimde bulunan bu paranın bir kopya heykelini Ramazan Topraklı'nın izniyle Gelendost giriş-çıkışlarına konuşlandırılmalıdır. Yenice Sivrisi'ne Tören alanı yapılarak 844.yılı anma programlarının şimdiden yeri hazırlanmalıdır. 

26- Miryokefalon diyarına, Hafız İbrahim Demiralay diyarına, Süleyman Demirel diyarına, 7 Sadrazam yetiştirmiş GÜLLER ve GÖLLER diyarına HOŞ GELDİNİZ tabelası dikilmelidir. 

Değerli Meclis üyeleri Isparta'dan Afyon yoluna girişte: "KURTULUŞ SAVAŞININ KAZANILDIĞI TOPRAKLARA HOŞ GELDİNİZ" yazısını herhalde görmüşsünüzdür. 

27- Miryokefalon Zaferinin Kazanıldığı yere "ZAFER ANITI" yapılmalıdır. 844. Yıl kutlamalarının Sn. Cumhurbaşkanı tarafından ve 10 binlerin katılımıyla açılışın yapılması sağlanmalıdır. 

28-SDÜ'deki bir caminin adı II. Kılıçarslan'dır. Isparta ve Gelendost'ta da II. Kılıçarslan'ın adı değişik yerlere verilebilir. 

29- Akkeçili köyünde bulunan Mil Taşlarını Köylüler alıp götürmüşlerdir. Mil Taşları yeniden araştırılıp bulunmalıdır. Zira Tarihi İpek Yolu'nun geçtiği yeri belirleyen adeta pusulalardır bu taşlar. Romalılar Mil Taşlarını kanun ile koruma altına almışlardır. 

30- Mil Taşları yüzde 100 Hoyran ile Eğirdir Gölü arasından geçen yolun varlığını işaret etmektedir. Bu yolun ortaya çıkarılmasından sonra tescil işimiz iyice kolaylaşacaktır. 

31- Miryokefalon ile ilgili diğer yerlerin (Barsakderesi, Popa Boğazı, Kemikli Çukuru, Çivril vd...) tescile niçin uygun olmadığı da ortaya konmalıdır. 

32-Tarım ve Orman Bakanlığı ile Eğirdir Gölündeki tarihi yerlerin tespiti için girişimlerde bulunulmalıdır. 

33- Miryokefalon savaşının kazanıldığı Yenice Sivrisi zaferinden önce ve sonraki yerleri de içine alacak geniş bir alana Göller Bölgesi ifadesi kullanılarak diğer yerlerdeki Miryokefalon zaferi burada kazanıldı diye reklam peşinde koşan ve ekonomik gelir düşüncesinde olan yerlerde yaşayanları da küstürmemek gerekir. 

34- Miryokefalon zaferinin kazanıldığı yerin tescili için geniş kapsamlı bir SEMPOZYUM düzenlenmelidir. 

35-Isparta Belediyesi de Miryokefalon'un tescilini gündemine almıştır. Isparta Belediyesi ile İl Genel Meclisi ortak bir eylem planı yapmayı programına alabilir. 

36- Ağustos 2018'de Haber Akdeniz olarak SDÜ Tarih Bölümü Akademisyenleri ile bir "MİRYOKEFALON ÇALIŞTAYI” yaptığımızı da ayrıca belirtmek istiyoruz. 

 

Mehmet Ali ÇELİK
Küresel Akdeniz ve Akdeniz Gazetesi İmtiyaz Sahibi
TİNGADER (Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) Gn. Bşk.