Kemer’in Beldibi Mahallesi’nde ilk olarak 1956 yılında Prof. Dr. Enver Yaşar Bostancı tarafından keşfedilen ve duvarındaki boyalı resimleri ile dikkati çeken Beldibi Kaya Sığınağında, 1959-60 ve 1966-67 yılları arasında arkeolojik kazı gerçekleştirilmişti. Modern-Klasik, ilk köy toplulukları dönemi olan Neolitik, uzman avcılar-balıkçılar dönemi olan Epipaleolitik ve Paleolitik çağların izlerini taşıyan Beldibi Kaya Sığınağının en önemli özelliği ise kaya duvarları resimleri ve resimlerin çoğu kırmızı renkte demiroksit boya ile yapılmış olması. Resimlerin şematik yapılmış boynuzlu bir dağ keçisi ile yine şematik insan biçimli haça benzer figürler temsil ediyor.
60 YILIN ARDINDAN YENİDEN KAZI ÇALIŞMASI
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1985 yılında alınan karar ile arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil edilen Beldibi Kaya Sığınağında 60 yılın ardından Antalya Müze Müdürlüğü Başkanlığında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Burçin Erdoğu'nun Bilimsel Danışmanlığında arkeolojik kazı çalışmaları yeniden başladı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz da alanı ziyaret ederek, kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kaymakam Solmaz’a Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Burçin Erdoğu eşlik etti.
ŞİMDİDEN MERAK VE HEYECAN İÇİNDEYİZ”
Alanı gezen Kaymakam Solmaz yaptığı açıklamada, "60 yıl önce sonlanan Beldibi Kaya Sığınağı kazı çalışmaları bugün itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yeniden başlatıldı. Kazıların yapıldığı bu alan belki de Antalya'nın en eski duvar resimlerinin bulunduğu alan olabilir. Bu nedenle de yapılacak çalışmalar ve bu süreçte bulunacak izler bizleri şimdiden merak ve heyecan içinde bırakıyor. Kemer olarak sürdürülebilir turizm ve turizm çeşitliliği açısından tarih turizmini gelecek yıllarda daha iyi bir şekilde temsil edebileceğimize inancımız tam. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanımıza ve ilgili müdürlüklerimize desteklerinden dolayı şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.